Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Pesto»Pesto od tušta

Pesto od tušta

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77816k943
Pesto od tušta
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
22/10/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
3 min.
Ukupno
23 min.
Porcije
4
"Pesto od tušta je odlična alternativa pesta od bosiljka Dženoveze za slučaje kada želimo da naš jelovnik bude raznovrsan"

Potrebni sastojci

  • tušt - 1 vezica, otprilike 100 - 120 g (bez tvrdih stabala)
  • bosiljak - 2 struka
  • orasi - 60 g
  • suncokretovo seme - 100 g, oljušteno, sirovo
  • maslinovo ulje - 200 ml
  • beli luk - 3 čena
  • parmezan - 80 g ili drugi zreli sir
  • so - po želji
  • limunov sok - 2 supene kašike, po želji, ili jabukovo sirće
* merne jedinice

Način pripreme

Pesto od tušta je odlična alternativa pesta od bosiljka Đenoveze za slučaje kada želimo da naš jelovnik bude raznovrsan. Osim toga, zahvaljujući tuštu obogatićemo naš organizam dragocenim materijama.

Iako se kod nas ova biljka smatra korovom, ona zauzima početno mesto na trpezi različitih naroda i njeni kvaiteti su visoko cenjeni.

Tušt sadrži 7 puta više vitamina C od citrusnog voća. Osim toga, bogat je vitaminom A, vitaminima iz grupe B i mnoštvom minerala.

Evo kako da ga koristite za pravljenje pesta:

Dobro ga operite i otkinite krhke vrhove i listove uklanjajući deblja stabla, s obzirom na to da su blago žilava.

Stavite tušt u bokal blendera i dodajte opran i dobro oceđen bosiljak (ponekad dodajem i struk peršuna za još svežine).

Stavite beli luk, izmrvljen ili izrendan zreli sir, limunov sok i maslinovo ulje.

Pre nego što pristupite mlevenju pesta, blago zapecite orašaste plodove i suncokretovo semekako bi pustili svoju aromu. Ni u kakvom slučaju nemojte ih mnogo prepeći. Kada se ohladem, stavite i njih u sve ostalo.

U nekoliko obrtaja sameljite tako što je dobro da ostanu mali komadići, a ne da se dobije glatka kaša.

Po želji pesto možete začiniti sa malo soli, možete ga razrediti maslinovim uljem ili limunovim sokom (zavisi za šta ćete ga koristiti).

Sjajan za salate, pastu, bruskete.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti