Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Čokoladna torta sa marcipanom i čokoladnim prelivom

Čokoladna torta sa marcipanom i čokoladnim prelivom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k197
Čokoladna torta sa marcipanom i čokoladnim prelivom
Fotografije: marcheva14
1 / 2
11/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Dame i gospodo, predstavljamo vam najukusniju čokoladnu tortu koja i izgleda efektno, a koja nas jednostavno ostavlja bez reči"

Potrebni sastojci

  • marcipan od badema - 225 g
  • šećer - 100 g, kristal
  • smeđi šećer - 100 g
  • jaja - 6 komada
  • sveže mleko - 225 ml, hladno
  • brašno - 250 g, belo
  • kakao - 60 g, visok procenat
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • čokolada - 100 g u kapljicama (ili isečena na male parčiće)
  • lešnici - 60 g, blago namrvljeni i zapečeni
  • pistaći - 60 g, blago zapečen
  • maslac - 250 g, istopljen
  • ČOKOLADNI PRELIV
  • pavlaka - 200 ml, visok procenat mlečne masti
  • kakao - 1 kašičica, visok procenat
  • čokolada - 200 g
  • maslac - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni; Dubok kalup za tortu, rebrast, mnogo dobro podmazan.

Blago izlomljeno orašasto voće se zapeče u suvom tiganju. Ohladi se. Bademova pasta se umuti u blenderu dok se ne pretvori u mrvice.

Stavlja se u posudu miksera, ili ručnog miksera i dodaju se jaja, jedno po jedno, slede čokoladne kapljice, mleko, kakao se meša sa belim šećerom i dodaje se kroz cediljku i smeđi šećer u porcijama, brašno sa praškom za pecivo i orašasto voće.

Na kraju se dodaje i maslac istopljen na sobnoj temperaturi. Umuti se na umerenoj brzini samo dok ga ne upije smesa. Sipa se u kalup i peče se na 180 stepeni oko 45 do 50 minuta ili dok čačkalica ne bude suva. Ostavlja se u kalupu oko 15 minuta i okreće se na rešetku. Hladi se potpuno.

Čokoladni preliv:

Pavlaka, maslac i kakao se zagreju do tačke ključanja. Prelivaju se čokoladni parčići, ostavlja se 1 minut i nakon toga se meša u gladak i sjajan krem. Ohladi se na sobnoj temperaturi.

Treba da se zgusne da može da se stavi u špric i da se našpricaju lente preko torte. Ohladi se na sobnoj temperaturi. Raseče se na parčiće torte, blago po dijagonali.

Izvor: Bruno Albouze

Beleška: Marcipan od badema je mekan i jako elastičan pre nego što se koristi. Da bi bilo lakše, isekla sam je nožićem na manje parčiće i samlela u blenderu na mrvice. Marcipan od badema nije teško naći u prodavnicama, prodaje se u kalupima.

Ovaj slatkiš je između torte i kolača, ne mogu tačno da ga odredim, ali više je torta. Raskošan ukus marcipana, mnogo čokolade i hrskavo orašasto voće. Veoma lak za pravljenje, Jedino, što može da se zameni ako nedostaje jeste pistać, sa zapečenim orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: