Način pripreme
Rerna - 180 stepeni; Dubok kalup za tortu, rebrast, mnogo dobro podmazan.
Blago izlomljeno orašasto voće se zapeče u suvom tiganju. Ohladi se. Bademova pasta se umuti u blenderu dok se ne pretvori u mrvice.
Stavlja se u posudu miksera, ili ručnog miksera i dodaju se jaja, jedno po jedno, slede čokoladne kapljice, mleko, kakao se meša sa belim šećerom i dodaje se kroz cediljku i smeđi šećer u porcijama, brašno sa praškom za pecivo i orašasto voće.
Na kraju se dodaje i maslac istopljen na sobnoj temperaturi. Umuti se na umerenoj brzini samo dok ga ne upije smesa. Sipa se u kalup i peče se na 180 stepeni oko 45 do 50 minuta ili dok čačkalica ne bude suva. Ostavlja se u kalupu oko 15 minuta i okreće se na rešetku. Hladi se potpuno.
Čokoladni preliv:
Pavlaka, maslac i kakao se zagreju do tačke ključanja. Prelivaju se čokoladni parčići, ostavlja se 1 minut i nakon toga se meša u gladak i sjajan krem. Ohladi se na sobnoj temperaturi.
Treba da se zgusne da može da se stavi u špric i da se našpricaju lente preko torte. Ohladi se na sobnoj temperaturi. Raseče se na parčiće torte, blago po dijagonali.
Izvor: Bruno Albouze
Beleška: Marcipan od badema je mekan i jako elastičan pre nego što se koristi. Da bi bilo lakše, isekla sam je nožićem na manje parčiće i samlela u blenderu na mrvice. Marcipan od badema nije teško naći u prodavnicama, prodaje se u kalupima.
Ovaj slatkiš je između torte i kolača, ne mogu tačno da ga odredim, ali više je torta. Raskošan ukus marcipana, mnogo čokolade i hrskavo orašasto voće. Veoma lak za pravljenje, Jedino, što može da se zameni ako nedostaje jeste pistać, sa zapečenim orasima.