Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Šaran iz rerne sa pirinčem i povrćem

Šaran iz rerne sa pirinčem i povrćem

ZoriZori
Guru
8982905k
Šaran iz rerne sa pirinčem i povrćem
Fotografije: Zori
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Ukusan šaran sa aromatičnim pirinčem Toliko uksan da nije fer da se jede samo za Nikoljdan"

Potrebni sastojci

  • šaran - oko 2 kg
  • luk - 2 glavice
  • šargarepa - 3 komada
  • paradajz - 3 komada
  • paprike - 3 komada, crvene
  • so - 2 supene kašike
  • pirinač - 1 šolja
  • beli luk - 2 čena
  • ulje - 3 supene kašike
  • mirođija - 1 supena kašika
  • biber
  • so
  • kumin
* merne jedinice

Način pripreme

Šaran se očisti i opere hladnom vodom i prepolovi. Ako vam je pleh mali odvojite glavu i rep (od njih možete napraviti ukusnu riblju čorbu). Svuda se obilno posipa solju, biberom, kuminom i ostavljamo da odstoji bar jedan sat.

Paradajz i šargarepa se oljušte i stino iseckaju, luk i beli luk se očiste i sitno isecku, pirinač se očisti, opere i ocedi od vode.

U tiganju sa uljem propržimo luk, jedan čen belog luka, postepeno dodajemo šargarepu i paprike. Dinstamo dok povrće ne omekša. Dodaje se pirinač. Meša se dok ne postane prividan.

Sipamo pardajz zajedno sa sokom i kad on ispari dodju se tri šolje vode. Promešamo, dodajemo preostali beli luk i sačekamo da pirinač nabubri. Kad se to dogodi, celu smesu začinimo solju i biberom po ukusu i sipamo u namazan pleh.

Posipamo mirođijom i odozgo stavljamo ribu, raširenu sa kožom na gore ili isečenu na komade (zavisi od mogućnosti pleha). Pravimo i gnezdo u nadevu da ne štrči odozgo.

Ako je porebno sipa se još malo vode i peče u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: