Način pripreme
Šaran se očisti i opere hladnom vodom i prepolovi. Ako vam je pleh mali odvojite glavu i rep (od njih možete napraviti ukusnu riblju čorbu). Svuda se obilno posipa solju, biberom, kuminom i ostavljamo da odstoji bar jedan sat.
Paradajz i šargarepa se oljušte i stino iseckaju, luk i beli luk se očiste i sitno isecku, pirinač se očisti, opere i ocedi od vode.
U tiganju sa uljem propržimo luk, jedan čen belog luka, postepeno dodajemo šargarepu i paprike. Dinstamo dok povrće ne omekša. Dodaje se pirinač. Meša se dok ne postane prividan.
Sipamo pardajz zajedno sa sokom i kad on ispari dodju se tri šolje vode. Promešamo, dodajemo preostali beli luk i sačekamo da pirinač nabubri. Kad se to dogodi, celu smesu začinimo solju i biberom po ukusu i sipamo u namazan pleh.
Posipamo mirođijom i odozgo stavljamo ribu, raširenu sa kožom na gore ili isečenu na komade (zavisi od mogućnosti pleha). Pravimo i gnezdo u nadevu da ne štrči odozgo.
Ako je porebno sipa se još malo vode i peče u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.