Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Kavatapi Terra mia

Kavatapi Terra mia

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kavatapi Terra mia
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
8
"Bogato, aromatično i toliko neodoljivo jelo, da ćemo odmah sve ostaviti i sesti za sto"

Potrebni sastojci

  • kavatapi - 300 g
  • mleveno meso - 380 g
  • ćufeći file - 150 g
  • ementaler - 200 g
  • luk - 1 glavica
  • zelena paprika - 2 komada
  • šargarepa - 1 komad
  • celer - 1 struk
  • beli luk - 2 č3na
  • paradajz - 3 komada, zreo, izrendan
  • origano
  • bosiljak
  • biber
  • đumbir - 1 prstohvat, u prahu
  • cimet - 1 - 2 prstohvata
  • peršun
  • so
  • maslinovo ulje - 150 ml
  • belo vino - 60 ml
  • za bešamel
  • sveže mleko - 900 ml
  • brašno - 50 g
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • kravlji maslac - 35 g
  • so
  • beli biber
  • muskantni oraščić
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite povrće na sitne kockice. Prorpžite u ugrejanom maslinovom ulju prvo luk, paprike, šargarepu, celer na umerenoj vatri dok ne omekšaju. Stavite mleveno meso zajedno sa belim vinom i mešajte dok se ne izdrobi i vino ispari.

2. Sipajte paradajz, zajedno sa belim lukom i kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Začinite suvim sastojcima i solju. Kad ostane na masti, skinite sa vatre i dodajte sitno iseckan sveži peršun.

3. Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi, prema uputstvu na pakovanju. Ostavite da se ocedi od vode u velokoj cediljki, pospite maslinovim uljem i promešajte da se ne lepi.

4. Počnite sa bešamel sosom, na srednjoj vatri ugrejte maslac i maslinovo ulje. Sipajte brašno odjednom, mešajući 2 minuta. Sipajte sveže mleko lagano, nemojte prestajati da mešate. Malo po malo smesa će postajati gusta. Kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu i na kraju začinite belim biberom, muskantnim oraščićem i solju.

5. Pomešajte testeninu sa mlevenim mesom i povrćem i ravnomerno rasporedite u pleh. Odozgo poređajte ćureći file, isečen na što je moguće finije komade.

6. Prelijte bešamel sosom i pospite izrendanim ementaler sirom.

7. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

8. Pre serviranja pospite svžeim bosiljkom za još više arome!

Jelo je veoma bogato i ukusno!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: