Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice od lisnatog testa sa kobasicama i kaprom

Kiflice od lisnatog testa sa kobasicama i kaprom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Kiflice od lisnatog testa sa kobasicama i kaprom
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Kiflice sa kobasicama i kaprom - eto, sad već možemo da kažemo da smo probali najukusnije kiflice na svetu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, belo
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • suvi kvasa - 7 g, Dr. Oetker
  • sveže mleko - 220 ml, mlako
  • maslac - 180 g na sobnoj temperaturi
  • žumanca - 1 komada
  • sveže mleko - 2 supene kašike /za premazivanje/
  • brašno - još za mešnju
  • susam - za posipanje
  • kobasice - 12 komada, nemačke
  • kečap - domaći
  • kačkavalj
  • kapar
* merne jedinice

Način pripreme

Za nadev, kuvamo kobasice 3 minuta u vreloj vodi i osavljamo da se ocede. U duboku posudu prosejemo brašno u koje dodajemo so. Kvasac rastvorimo u svežem, mlakom mleku sa šećerom.

U brašnu pravimo udubljenje u koje sipamo meleko sa kvascem. Mesimo dok se ne oblikuje testo. Prebacujemo ga na radnu površinu, posudu brašno i mesimo još 10 minua, testo treba da bude elastično. Oblikujemo loptu i stavljamo u posudu namazanu uljem.

Ostavljamo na toplom da se udvostruči, oko 35-40 minuta. Premesimo testo još jednom, uvijemo ga u foliju i stavljamo u zamrzivač 30 minuta.

Stavljamo maslac između dva sloja streč folije i istanjimo uz pomoć oklagije. Stavljamo u frižider, temperatura treba da bude 18 stepeni. Prilikom razvijanja maslac treba da bude iste temperature kao i ste. Posavetovali su me da pre nego što počnem da razvlačim, da na radnu površinu stavim posudu sa ledom, da se ohladi radna površina. Ako korsitite mermenu površinu biće najbolje.

Preko brašnom posute radne površine stavljamo hladno testo, čije ivice razvučemo oklagijom. Oblikujemo krst, a pokreti oklagije su napred i nazad. U sredinu stavljamo maslac. Uvijemo ivice testa kanjemu. Razvučemo u pravougaonik, pažljivo radimo sa testom i ne pritiskamo jako. Dužina pravougaonika je veća od širine.

Brzo se radi sa lisnatim testom zato što maslac popušta i od toplote ruku i od letnje temperature, ako je moguće radna površina treba da bude hladna.

Oblikovan pravougaonik se savija na tri dela kao pismo. Uvijamo u streč foliju i ostavljamo da se ohladi u zamrzivaču 15 minuta. Vadimo, razvučemo na pravougaonik i ponoco savijamo, gledamo su krajevi pisma do nas. Radimo ponovo na brašnom posutoj radnoj površini, i nakon svakog stavljanja u frižider očistimo višak brašna sa testa.

Procedura razvlačenja, savijanja i hlađenja se ponavlja još dva puta. Pazimo da se pre svakog razvlačenja pismo ne stavimo tako da se savijeni krajevi vide. Nakon poslednjeg ravijanja testa ohladimo minumum 30 minuta.

Kiflice se oblikuju tako što se testo stavlja na brašnom posutu radnu površinu, ponovo su krajevi do nas. Rzvučemo na pravougaonik debljine oko 5 mm. Od pravougaonika isečemo trouglove - 20/20/ uz pomoć šablona od kartona, da bi bile iste/. U svaki trougao stavljamo kobasicu, po kašiku kečapa, poređamo nekoliko zrna kapra i posipamo kačkavaljem.

Uvijamo u rolat do oštre ivice. Krajeve savijemo lagano ka unutra. Poređamo u pleh, obložen papirom za pečenje i porkivamo streč folijom da nadođu oko 40 minuta.

U međuremenu rerna se ugreva na 180 stepeni. Umutimo žumance i sveže mleko i uz pomoć četke premažemo kiflice. Odozgo posipamo susamom.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni 25 minuta ili dok ne nadođu i dobiju zlatnu boju.

Serviramo tople. Po želji ukrasite senfom /moje kiflice su za dečiji doručak, zato nisam stavila/. Stvarno je zadovoljstvo da se radi sa lisnatim testom, zato što je ukusnije, a recepti sa njim su izazov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: