Način pripreme
Očistite luk i beli luk. Paprike se takođe očiste i seku na komade. Patlidžan se oljušti, iseče se na komade, posoli i ostavlja da pusti sokove.
Ako stekovi imaju kožicu ili žilice, obavezno se očiste, izgnječe se prstima i iseku na komade. Čorizo se oljušti i iseče na kružiće.
U šerpu se sipa maslinovo ulje, oko 2 supene kašike i dinsta se prvo polovina iseckanog belog luka, a nakon toga se dodaje iseckan luk i aleva paprika. Promeša se i kuva oko 2 minuta.
Nakon toga se dodaje meso i čorizo i prži se još 5-7 minuta da dobije lepu boju. Dodaju se paprike, opran i osušen patlidžan.
Izmrvi se kockica bujona i dodaje se 200 ml vode, sipa se i kutija paradajza (ako se koriste sveži, oljušte se vadi se unutrašnjost, seče se na komade), kašika šećera, so i sveže mleven biber.
Stavlja se poklopac na šerpu i ostavljamo da se krčka oko 45 minuta ili dok se meso lepo ne skuva.
PIRINAČ:
Šafran se potopi u malo vode. Ostavljamo na oko 15 minuta da se voda oboji. U šerpu sipamo maslinovo ulje i kašičicu maslaca. Prvo se proprži preostali beli luk, kurkuma i začin ras el hanut oko 2 minuta.
Dodaje se pirinač, promeša se, sačekamo da zrna pobele iznutra i sipamo vodu - 1:2.5 vode sa šafranom. Šerpa se poklopi i ostavljamo na umerenoj vatri oko 15 minuta ili dok ne bude gotovo. Serviramo žuti pirinač, a preko njega sipamo meso, povrće i sos.
Izvor: 24 kitchen
Napomena: Koristila sam paradajz iz konzerve u kojem nema mnogo vode i osnovno je pulpa. Meso je bio svinjski stek i trebalo je da očistim kožicu i žilice.
Začin Ras el hanut je emblematičan marokanski začin za pirinač, kuskus i slično. Sadrži mleveni korijander, cimer, đumbir, karanfilć, piment, muskantni oraščić i druge. Obično je miks od 30 vrsta mlevenih začina. Daje predivan i ukus koji se pamti. U ponudi je u Bio prodavnicama.
Koristila sam jasmin pirinač, dugog zrna, odličan je za garnirung, takođe i ovde.