Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Bakina pita sa mašću i kvascem

Bakina pita sa mašću i kvascem

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Bakina pita sa mašću i kvascem
Fotografije: Maria Simova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Bakina pogača sa mašću je najukusnija, zato što baka kuva srcem i ne broji kalorije"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 1 šolja
  • sveži kvasac - 20 g
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 3 šolje
  • sir - 150 g, za nadev
  • mast - 300 g za premazivanje kora
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u toploj vodi. Prosejte brašno i zajedno sa umućenim jajaetom i solju zamesite testo. Ostavite testo da se udvostruči i podelite ga na 8 jednakih loptica.

Svaku loptu, uz pomoć oklagije, razvucite na tanke kore i ređajte ih u pleh, namazan mašću jedna preko druge, između pospite sa 3 supene kašike rastopljene masti i mrvljenog sira. Poslednju koru lagano savijte ispod pite i pospite mašću.

Ostavite na toplom da nadođe 30 minuta i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35-40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Gotovu pitu izvadite iz rerne, pospite hladnom vodom i pokrijte čistom krpom, ostavite na 10 minuta da se popari i nakon toga servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: