Način pripreme
Prvo napravite fil.
U blenderu pomešajte sastojke za fil bez želatina. Treba da se dobije homogena smesa. U nju dodajte pripremljen želatin, sipajte ga lagano i neprestano mešajte.
Za želatin u 9 supenih kašika vode sipajte dve kesice po 10 g želatina. Kad nabubri /nakon 2-3 minuta/, stavite ga na paru dok se ne dobije bistra tečnost. Važno je da ne provri - inače se preseče i ne želira.
Tako je fil gotov. Nakon 15-20 minuta se dovoljno želira da bi se nanosio preko keksa.
U pravougaoni ili okrugao kalup sa pokretnim dnom poređajte keks, potopljen na trenutak u sok iz kompota. Tortu ređajte u dva sloja keksa i krema. Odozgo ostavite red keksa.
Napravite glazuru na pari dok se ne zgusne. Prelijte je preko keksa odozgo i nakon 5-10 minuta pospite mrvicama ili nečim drugim po izboru.
Nakon što je nekoliko sati odstojala u frižideru, keks torta je gotova.