Način pripreme
U ovom recetpu nema ništa ko zna šta drugačije od klasičnog recepta za krem karamel, ali ideja da se doda suva lavanda u desert je po mom misljenju veoma dobra.
Počnite sa ugrevanjem mleka - pomešajte ga sa šećerom i suvim strukovima lavande. Stavie da provri, mešajte nekoliko puta, nakon toga ostavite da se ohladi - da ne bude vrelo.
Važno je da se napomene da ako ne želite da se miris lavande jako oceća, bi bilo dobro da smanjite količinu.
Za to vreme u odgovarajućoj posudi dobro umutite jaja.
Precedite sveže mleko da biste odvojili biljku i eventualno njene ostatke.
U umućena jaja lagano dodajte zaslađeno i aromatizovano sveže mleko uz neprestano mešanje.
Karamelizujte navedenu količinu šećera sa 1 supenom kašikom vode - napravite svetao karamel, rasporedite ga u jednakim delovima u posudice za krem karamel. Količina karamela može da varira u zavisnoti od vašeg ukusa - više ili manje.
Rasporedite smesu od jaja i mleka u čašice /po želji ponovo možete precediti/. Prebacite ih u dubok pleh i sipajte hladnu vodu do sredine.
Stavite krem karamel da se peče na oko 130-140 stepeni oko 70 minuta.
Gotov krem karamel ostavite da se ohladi i okrenite na tanjire.