Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Panakota»Panakota sa lavandom i slatkom od zelenih smokava

Panakota sa lavandom i slatkom od zelenih smokava

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211373k121
Panakota sa lavandom i slatkom od zelenih smokava
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
02/03/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
4
"Prefinjen desert sa jedinstvenom varijantom od lavande"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml
  • tečna pavlaka - 250 ml 30 %
  • želatin - 40 ml
  • slatko od smokava - 3 kašičice, sirup
  • lavanda - 1 supena kašika, cvet
  • poslastičarska boja - ljubičasta
* merne jedinice

Način pripreme

Aromatičan i lagan desert, čija prirpema iziskuje veoma malo vremena.

Cvetove lavande pomešamo sa pavlakom 1-2 sata da upiju miris lavande.

U malu šerpu sipamo pavlaku, sveže mleko i cvet lavande i ugrejemo na ringlu, ne treba da provri.

Dodajemo sirup od slatkog i mešamo dok ne provri. Procedimo smesu da bismo odvojili cvetove, stavljamo poklopac na posudu i ostavljamo sa strane.

Potopimo želatin u malo hladne vode i kad nabubri, rastvorimo ga na pari.

Dodajemo želatin u toplu smesu za panakotu i mešamo dok se potpuno ne rastvori.

Rasporedimo smesu u kalupe. Boju rastvorimo u malo pavlake i stavljamo na nekoliko mesta u desert.

Panakotu stavljamo u frižider da se stegne. Da bismo izvadili iz kalupa, potpimo u toplu vodu na 10 sekundi i okrećemo na tacnu.

Desert serviramo posut delikatno cvetovima lavande, sirupom od slatkog i malo voća zelene smokve.

Objašnjenje: Ovaj recept pripremam prvi put i očarana sam njegovim ukusnom! I kao uvek nešto stalno menjam, a to je slatko od smokava. Pavlaka je za mene mnogo teška i zato sam je pomešala sa svežim mlekom. Malo sam preterala sa hlađenjem deserta.

Savet: Obožavam ove boje! Kad lavanda procveta, obavezno je uberite! Osim za desert, možete i aromazitovati šećer, a gurabije sa lavandom su mi omiljene, U kući će uvek mirisati na sveže leto, a kad sam pripremili ovaj desert, znam da mi kuhinja miriše na nešto prefinjeno, nežno i ukusno. Osušite strukove i preko zime ćete imati rezerve letnje svežine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: