Način pripreme
Aromatičan i lagan desert, čija prirpema iziskuje veoma malo vremena.
Cvetove lavande pomešamo sa pavlakom 1-2 sata da upiju miris lavande.
U malu šerpu sipamo pavlaku, sveže mleko i cvet lavande i ugrejemo na ringlu, ne treba da provri.
Dodajemo sirup od slatkog i mešamo dok ne provri. Procedimo smesu da bismo odvojili cvetove, stavljamo poklopac na posudu i ostavljamo sa strane.
Potopimo želatin u malo hladne vode i kad nabubri, rastvorimo ga na pari.
Dodajemo želatin u toplu smesu za panakotu i mešamo dok se potpuno ne rastvori.
Rasporedimo smesu u kalupe. Boju rastvorimo u malo pavlake i stavljamo na nekoliko mesta u desert.
Panakotu stavljamo u frižider da se stegne. Da bismo izvadili iz kalupa, potpimo u toplu vodu na 10 sekundi i okrećemo na tacnu.
Desert serviramo posut delikatno cvetovima lavande, sirupom od slatkog i malo voća zelene smokve.
Objašnjenje: Ovaj recept pripremam prvi put i očarana sam njegovim ukusnom! I kao uvek nešto stalno menjam, a to je slatko od smokava. Pavlaka je za mene mnogo teška i zato sam je pomešala sa svežim mlekom. Malo sam preterala sa hlađenjem deserta.
Savet: Obožavam ove boje! Kad lavanda procveta, obavezno je uberite! Osim za desert, možete i aromazitovati šećer, a gurabije sa lavandom su mi omiljene, U kući će uvek mirisati na sveže leto, a kad sam pripremili ovaj desert, znam da mi kuhinja miriše na nešto prefinjeno, nežno i ukusno. Osušite strukove i preko zime ćete imati rezerve letnje svežine.