Način pripreme
Sipajte brašno u pleh, u sredini napravite udubljenje. U kiselom mleku rastvorite prašak za pecivo i sipajte u brašno.
Dodajte rastopljenu svinjsku mast, vanilu, dva prstohvata đumbira u prahu i 1 supenu kašiku šećera. Promešajte kašikom da se sastojci pomešaju. Na kraju zamesite meko testo /da se ne lepi/.
Ratluk isecite na komaciće. Kidajte loptice testa, spljeskajte ih dlanovima na malu pogačicu, u sredinu stavite komad ratluka. Ponovo oblikujte lopticu. Tako uradite dok ne potrošite sve sastojke.
Keksiće poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju braonkastu boju i izvadite na papir Obilno pospite šećerom u prahu i poređajte na tanjir.
Napmena: Broj keksića zavisi od veličine.