Način pripreme
U toplom mleku rastvorite kvasac, dodajte šećer i 2-3 kašike brašna. Ostavite na toplom da naraste.
Umutite blago jaja i jedno belance (žumance je za mazanje), dodajte ulje. Prosejte brašno, napravite udubljenje, stavite so i sipajte narasli kvasac i smesu od jaja.
Zamesite testo, da bude mekano, ne dodajte više brašna. Ostavite da naraste i udvostruči ili utrostruči svoj obim.
Namažite radnu površinu uljem. Podelite na 32 lopte, može i manje, ako želite da su vam kiflice veće. To postaje lako oblikujući testo u dugu salamu. Svaku loptu razvijte u elipsu dužine oko 30 cm - trećinu isecite na trake ili pređite valjkom za testo da se dobiju romboidi.
Za nadev izgnječite sir viljuškom i dobro zamešajte s margarinom.
Nanesite po jednu kašičicu smese preko neisečenog dela razvijene elipse i razmažite. Uvijte kiflicu. Stavite ih u posudu za pečenje preko papira za pečenje, ostavljajući rastojanje između njih.
Ostavite da narastu, namažite ih umućenim žumancem sa uljem i svežim mlekom.
Pospite susamom, može makom, semenkama ili šećerom, ako ih pravite sa marmeladom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zaltastu preplanulost.
Beleška: Možete da ih napravite s različitim nadevom, ali margarin je obavezan. Možete da koristite i maslac umesto margarina, ali s njim su najvazdušastije dva-tri dana, ali sumnjam da li će ostati toliko. Jedu se odmah dok su još tople - bar je kod nas tako.
Možete kada napravite kiflicu da je uvijete u puža, tako budu mnogo lepi mafinčići.
Nek vam je slatko!