Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Štolen (nemački božićni kolač)

Štolen (nemački božićni kolač)

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
5131851k
Štolen (nemački božićni kolač)4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
150 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
12
"Božić je odličan povod da na trpezu pozovete slatkiše iz svih krajeva sveta"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • suvo voće - 300 g (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve i trešnje)
  • orašasti plodovi - 100 g (bademi i orasi)
  • citrusove korice - 100 g kandirane
  • maslac - 300 g , mekan
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer u prahu - 150 g
  • med - 50 g, tečan
  • brendi - 50 ml
  • začini - 1 supena kašika (đumbir, kardamon, karanfilić i vanila)
  • kvasac - 1 kesica, suvi
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem, nakon toga tako ostavite na nekoliko sati.

Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da se aktivira na toplom.

Preostalo brašno prosejte. Dodajte so i začine. U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem. Maslac isecite na kockice i stavite oko udubljenja.

Mesite dok se ne dobije glatko testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće odeđeno iz tečnosti.

Kad se testo udvostruči još jednom ga premesite. Oblikujte kao štolen i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje. Ostavite da nadođe još 1 sat.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ako je potrebno štolen pokrijte aluminijumskom folijom za vreme pečenja da ne izgori.

Gotov štolen premašite rastopljenim maslacem dok je još topao i obilno uvaljajte u šećer u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#202413
Korisnik#202413
stolen, sta je to? kakav je to oblik.
02.12.2017 08:14