Način pripreme
Počnite sa testom za slatki hleb:
1. Prosejte brašno u veliku posudu i dodajte šećer, so, kvasac, izrendane kore citrusa, cimet i muskatni oraščić i dobro izmešajte.
2. Napravite udubljenje u brašnu i dodajte mleko, jaja i meki maslac iseckan na kockice (može da se zameni kokosovim uljem ili kakao maslacem). Mešajte kašikom dok se ne oblikuje grubo testo (6-10 minuta).
(Ukoliko imate misker sa dodatkom za testo, možete da ga iskoristite za početno mešenje testa.)
3. Umesite testo na nabrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično (ovo bi oduzelo otprilike 6-8 minuta).
4. Vratite testo za Štolen nazad u posudu i dobro pokrijte streč folijom ili blago namočenom kuhinjskom krpom. Ostavite ga da naraste na sobnoj temperaturi dok minimalno udvoji svoj obim (između 2 i 10 sati)
5. Dok testo raste, pomešajte suvo voće i bademe u maloj posudici i dodajte rum.
6. Nakon što je testo već uduplalo svoj ovim, premesite ga otprilike 2-3 minute.
7. Radite na blago nabrašnjenoj radnoj površini i oblikujte testo po vašem izboru, može da bude ispleteno u 2 pletenice ili u 1 venac.
8. Ukoliko imate 2 Štolena, ostavite barem 4-5 prstiju rastojanja između njih u tepsiji.
9. Tepsiju pokrijte streč folijom ili blago navlažnjenom krpom i ostavite slatke hlebove da narastu na otprilike 20-40 minuta.
10. Zagrejte rernu na 170-180°C. Pecite ih otpilike 45-60 minuta. Proverite čačkalicom da li su gotovi.
Po izboru:
Malo pre nego što slatki hlebovi budu gotovi, istopite otprilike 150 g maslaca u maloj šerpici. Izvadite tepsiju iz rerne i slatke hlebove obilno premažite istopljenim maslacem. Obilno ih pospite šećerom u prahu dok su još uvek vrući.
Božićni slatki hleb Štolen se konzumira ohlađen.