Način pripreme
Božićni štolen po mom ukusu.
Odavno nisam pravila ovaj ukusni božićni hleb, više volim mini štolene, ali sam ove godine prilagodila recept po svom ukusu.
Ne volim mnogo vrsta suvog voća na jednom mestu, pa ako je neko kao ja, može da proba recept za štolen.
Prvo sam umutila jaja sa šećerom i dodala meki maslac, sitni sir (pravila sam od svežeg mleka sa kašičicom pavlake, prokuvala i preradila), kore od limun-pomorandže, pa sam dodala suvo grožđe prethodno natopljeno u još malo od pola šolje tople vode, u kojoj sam rastvorila paketić esencije ruma.
Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo, mešajte kašikom i na kraju dodajte krupno seckane bademe.
Oblikujem testo i delim na dva dela. Svaki deo razvijem u pravougaonik i umotam u rolat. Pritisnite sredinu i stavite na pleh za pečenje.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite oko 38-40 minuta. Posle prvih deset minuta smanjite temperaturu na 160 stepeni. Pred kraj pečenja dva puta ga premažite mekanim maslacem i nastavite da pečete do kraja.
Još vruće obilno posipam šečerom u prahu.
Kada se potpuno ohladi, možemo da ga isečemo.
Štolen traje dugo - nekoliko nedelja.
Želim vam divno popodne.