Francuske palačinke sa nadevom od karamelizovanih jabuka

30/11/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4544
"Prefinjene, aromatične i toliko ukusne, da ćete zaboraviti na sve druge palačinke koje ste ikada probali "
Priprema15 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno45 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano893
  • Pregledi tokom meseca26
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 125 g, belo
  • jaja - 2 komada, velika
  • so - 1 prstohvat
  • sveže mleko - 300 ml
  • maslac - 1 kašika, istopljen
  • nadev
  • jabuke - oko 8 komada, srednje velike
  • maslac - 3 kašike
  • limunov sok - sok od dva limuna, srednje veličine
  • smeđi šećer - 4 kašike
  • suvo grožđe - oko 50 g
  • cimet - četvrtina kašičice
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Tiganj prečnika - 20 cm.

1. U posudi se žičanom mutilicom umutite brašno, jaja i prstohvat soli. Dodaje se u porcijama sveže mleko, meša se u glatku smesu. Procedi se kroz cediljku.

Maslac se istopi u tiganju u kome će se pržiti palačinke, a nakon toga se sipa u smesu od jaja. Promeša se. Tiganj se obriše ubrusom, zagreva se ponovo i sipa se kutlača smese.

Palačinke treba da su tanke kao papir, zato ne treba da se prepuni kutlača, oko 4-5 kašika je dovoljno. Razdrma se da se rasporedi smesa ravnomerno. Ispeče se. Gotove palačinke se poređaju jedna na drugu i pokrivaju se toplim tanjirom.

2. Jabuke se oljušte u očiste od semenki. Iseku se na srednje tanke kriške. U tiganju na umerenoj temperaturi se zagreje maslac, dodaje se šećer, cimet i meša se. Dodaje se suvo grožđe, sipaju se kriške jabuke, preliva se sokom od limuna.

Meša se i ostavlja na umerenoj ringli da se blago krčka. Kuva se dok kriške ne omekšaju, ali da se ne razlome, oko 15 minuta. Proverava se da li su gotove kadao kašika ostavlja trag po dnu tiganja. Sklanja se sa ringle.

Palačinke se serviraju u toplom tanjiru, napune se obilno nadevom, uvijaju se. Posipaju se šećerom u prahu.
slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar