Način pripreme
Za pripremu ove neodoljive pite sa jabukama, prvo oljuštite i nasecite jabuke na komade. Sipajte ih u malu šerpicu, dodajte 3 kašike šećera i 3 kašike soka od limuna.
Ostavite na vatri da omekšaju. Čim se to desi, začinite ih cimetom i sipajte jabuke u cediljku iznad odgovarajuće posude, u koju ćete ocediti tečnost.
Tečnost će vam biti potrebna za premazivanje kolača od jabuka.
Brašno, prašak za pecivo i so prosejte zajedno. U smesu dodajte žumance, jaje, šećer i hladni maslac, koje ste isekili na komade. Poslednju dodajte koru od limuna i limun za aromu.
Umesite testo za pitu - glatko i mekano. Ostavite ga na sat-dva u frižideru da očvrsne. To će doprineti da poslastica bude hrskava.
Jedan deo testa odvojite sa strane (veličine pesnice). Drugo testo razvucite oklagijom na brašnom posutoj površini ili na papiru za pečenje. Treba da dobijete krug prečnika oko 28 cm.
Za pečenje ukusne pite će vam biti potreban pleh prečnika 24 cm sa zidovima koji se odvajaju. Stavite testo unutra i poravnajte ga po zidovima pleha. Izbušite ga na nekoliko mesta viljuškom.
Sipajte ravonerno nadev za pitu. Odvojeno testo ravucite i stavite ga preko nadeva. Nožem napravite nekoliko, ne previše dubokih razreza. Ubacite kraje testa ispod, da izgleda lepo.
Premažite kolač odvojenim sokom uz pomoć četke.
Pecite pitu od jabuka sa bogatim nadevom do zlatne boje u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Ohladite i tada nasecite pitu na komade.
Prijatno!