Način pripreme
Zreo pasulj se natopi u hladnoj vodi bar na 12 sati. Drugog dana se opere u stavlja u glinenu posudu. Posuda se puni vodom do polovine i sačeka se da provri.
Prva voda se baca, nakon čega se naliva nova, ali ovaj put vrela, da ne pukne posuda. U pasulj dodajemo sitno isečen luk i šargarepu, suvu papriku i svinjsko meso.
Sasvim blago posolimo, poklapamo i ostavljamo da se dinsta na tihoj vatri oko 90-100 minuta.
Izvadimo skuvano meso, odvojimo ga od kostiju i vraćamo skuvano meso nazad u pasulj, ostavljajući ih da se krčkaju.
U odvojenoj posudi zagrevamo ulje i pržimo u njemu alevu papriku, pazeći da ne izgori. Dodajemo i brašno.
Razredimo zapršku sa nekoliko kutlača od pasulj čorbe, nakon toga je sipamo u glinenu posudu sa zrelim pasuljem i kuvamo još 7-8 minuta.
Pre serviranja posipamo sitno isečenim svežim peršunom i nanom.