bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Đuveč»Posni pasulj u glinenoj posudi

Posni pasulj u glinenoj posudi

Posni pasulj u glinenoj posudi
Fotografije: Sevda Andreeva
1 / 5
13/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema25 min.
Kuvanje150 min.
Ukupno175 min.
Porcije6
"Tajna pripreme ovog pasulja je u njegovom sporom kuvanju. Ali da znate da čekanje vredi"

Potrebni sastojci

  • pasulj - 400 g, beli
  • celer - 70 g
  • maslinovo ulje - 80 ml
  • šargarepa - 70 g
  • luk - 150 g
  • paradajz - 150 g
  • paprike - 2 komada, crvene (sveže ili suve)
  • beli luk - 4 čena
  • šećer - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • peršun - 1/2 veze
  • čubar - po ukusu
  • nana - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i potopimo pasulj na 12 sati. Promenimo vodu i stavljamo ga da probri, odvojimo penu koja se stvorila i prosipamo prvu vodu. Operemo pasulj mlakom vodom i stavljamo u glinenu posudu.

Očistimo i sitno isečemo luk, šargarepu, beli luk, paradajz, celer i paprike i dodajemo ih u pasulj. Začinimo solju, šećerom, čubrom i nanom. Sipamo toplu vodu, oko 1 l, tako sa ima 5-10 cm razmak do grla glinene posude.

Poklapamo u stavljamo posudu u hladnu rernu, uključujemo je na 150 stepeni, pečemo 90 minuta ili više ako pasulj nije dovoljno kuvan. Skidamo poklopac i ostavljamo da se zapeče 10 minuta, vadimo ga i posipamo iseckanim peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: