Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Perece sa maslacem

Perece sa maslacem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Perece sa maslacem
Fotografije: marcheva14
1 / 2
08/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
32 min.
Porcije
8
"Da li smo spomenuli da je i sa čokoladom? E tako - za raskoš"

Potrebni sastojci

  • maslac - 125 g, hladan
  • brašno - 225 g
  • vanila
  • so - 2 prstohvata
  • šećer u prahu - 2 kašike
  • voda - 4 kašike, ledena
  • čokolada - 100 g, mlečna (narendana)
  • belanca - 1 komad
  • šećer - 100 g, kristal
  • bademi - 50 g, filetirani
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 165-170 stepeni. Pljosnata posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.

U posudi se pomešaju brašno, vanila, so i šećer u prahu. Promeša se žicom. Dodaje se hladan maslac u kockama, Ručnim blenderom se pretvori u mrvice, ako nema takvog radi se viljuškom ili nožem. Postepeno se dodaje ledena voda 3 do 4 kašike i brzo se zamesi testo. Uvija se u foliju i ostavlja u frižideru 1 do 2 sata.

Nakon što je dobro ohlađeno testo se razvija na blago nabrašnjenoj radnoj površini u pravougaonu koru oko 3 mm. Preko nje se posipa čokolada. Pažljivo se presavije na pola i ponovo se razvija u tanku koru. Iseče se na 10 do 12 traka, koje se uvrnu i uvijaju u oblik perece.

Umuti se belance dok ne zapeni i četkom se namažu perece. Uvaljaju se u kristal šećer i posipaju se bademima. Poređaju se u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.

Peku se na 170 stepeni oko 12-15 minuta. Mogu da se pospu s malo šećera u prahu.

Beleška: U osnovnom receptu Austrijske perece dala sam objašnjenje kako se tačno presavija ovaj predivan đevrek. Nisam uvrtala trake, već sam ih oblikovala u dugačak fitilj. Radi se brzo da se testo od maslaca ne opusti.

U blenderu sam namrvila čokoladu. Nisam koristila mlečnu, već crnu za bolji ukus. Meni je izašlo osam komada, ali po osnovnom receptu bi trebalo da ih je između 10 i 12.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: