Način pripreme
Rerna - 165-170 stepeni. Pljosnata posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.
U posudi se pomešaju brašno, vanila, so i šećer u prahu. Promeša se žicom. Dodaje se hladan maslac u kockama, Ručnim blenderom se pretvori u mrvice, ako nema takvog radi se viljuškom ili nožem. Postepeno se dodaje ledena voda 3 do 4 kašike i brzo se zamesi testo. Uvija se u foliju i ostavlja u frižideru 1 do 2 sata.
Nakon što je dobro ohlađeno testo se razvija na blago nabrašnjenoj radnoj površini u pravougaonu koru oko 3 mm. Preko nje se posipa čokolada. Pažljivo se presavije na pola i ponovo se razvija u tanku koru. Iseče se na 10 do 12 traka, koje se uvrnu i uvijaju u oblik perece.
Umuti se belance dok ne zapeni i četkom se namažu perece. Uvaljaju se u kristal šećer i posipaju se bademima. Poređaju se u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.
Peku se na 170 stepeni oko 12-15 minuta. Mogu da se pospu s malo šećera u prahu.
Beleška: U osnovnom receptu Austrijske perece dala sam objašnjenje kako se tačno presavija ovaj predivan đevrek. Nisam uvrtala trake, već sam ih oblikovala u dugačak fitilj. Radi se brzo da se testo od maslaca ne opusti.
U blenderu sam namrvila čokoladu. Nisam koristila mlečnu, već crnu za bolji ukus. Meni je izašlo osam komada, ali po osnovnom receptu bi trebalo da ih je između 10 i 12.