Bonapeti.rs»Recepti»Prilozi»Zimsko jelo s prazilukom

Zimsko jelo s prazilukom

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Šef kuhinje
11739341
Zimsko jelo s prazilukom
Fotografije: Violeta Dimova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
5
"Treba vam praziluk, ali veliki praziluk, da napravite toliko ukusno zimsko jelo s prazilukom"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 1 šolja
  • voda - 4 šolje
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • praziluk - 3 struka
  • masline - 10 - 20 komada
  • paradajz pire - 3 kašike
  • so
  • biber
  • beli biber
  • zeleni biber
* merne jedinice

Način pripreme

Praziluk se očisti od suvišnih opni i listova. Opere se. Iseče se ne na mnogo krupno, ali ne ni na sitno. U veoma dubok tiganj ili šerpu se sipa maslinovo ulje i stavlja se da se zagreje.

Za to vreme se opere pirinač. Kada se maslinovo ulje zagrejalo dodaju se tri isečena struka praziluka. Izdinsta se 4-5 minuta. Nakon toga se dodaje pirinač. Prži se oko minut i nalivaju se 4 šolje vode.

Pirinač se pravi u odnosu 1:3 sa vodom, ali ovde je 1:4, da bi bio sočniji. Kada je pirinač skuvan, dodaje se paradajz pire, masline i so po ukusu.

Kuva se još 2-3 minuta. Šerpa se sklanja s ringle i pirinač se posipa crnim, zelenim i belim biberom. Meša se da se začini celo jelo. Nakon što se dodaju začini više se ne kuva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: