Način pripreme
U 250 ml mlake vode pomešajte suvi kvasac sa šećerom. Ostavite da se aktivira i umesite srednje meko testo sa preostalim sastojcima.
Pokrijte krpom i ostavite da naraste 1 sat. Podelite na 3 dela, 1 neka bude veći.
Veliku koru stavite u posudu za pečenje prečnika 24 cm, premazanu uljem, tako da ivice prekrivaju zidove.
Nadev pripremite tako što zagrejete ulje u tiganju i propržite sitno seckani luk i praziluk sa malo soli dok ne omekšaju. Dodajte paradajz pire, alevu papriku i biber, a na kraju i čubar i promešajte.
Polovinu nadeva stavite na koru, mora biti ohlađen. Preko nje razvijte 2 kore veličine pleha ili tepsije.
Zatim dodajte nadev i poslednju koru odozgo. Preklopite ivice u nabore i izbockajte viljuškom. Premažite umućenim žumancem sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom vode.
Pecite pitu sa lukom i prazilukom u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Izvadite i pokrijte krpom da kora ostane mekana. Veoma je ukusna, jedemo je za ručak!
Pogledajte i kako se pravi pita sa lukom iz Vrace ili omiljena pita sa lukom iz Trojana.