Način pripreme
Oljuštite tri krompira, težine 300 g, isecite ih na kockice, prelijte ih vodom u šerpi, koliko da ih pokrije i kuvajte 20 minuta. Stavite u vodu prstohvat soli. Kuvani krompir ocedite, izgnječite dobro viljuškom, dok je topao, a nakon toga ohladite.
U njega dodajte maslac, na sobnoj temperatri i belance, odvojeno od jajeta. Smesu umutite. Brašno prosejte direktno na radnu površinu sa dva prstohvata soli. Krompir sipajte preko brašna i dodajte narendani kačkavalj. Od sastojaka zamesite testo.
Pospite brašno na radnu površinu i razvucite koru 5-6 mm. Koru isecite na trake šitine 10 cm, a njih isecite na trouglove. Sve trouglove uvijte kao kiflice i poređajte ih u pleh, obložen papirom za pečenje.
Namažite ih žumancem, umućenim sa jednom kašikom svežeg mleka. Možete ukrasiti po želji - posuti semenom maka, a ja sam stavila sveže semenke bundeve. Upozoriću vas da može i bez semenki, zato što prilikom pečenja neke puknu i spadnu.
Kiflice pecite na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne porumene. Ostavite ih da se ohlade i servirajte.