Mekani kolač od limuna

14/02/2018
"Jednostavan, nepretenciozan i veoma ukusan, tako ćemo ga opisati "
Priprema60 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno120 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano4 105
  • Pregledi tokom meseca197
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • šećer - 200 g + kesica vanilin šećera
  • sveže mleko - 80 ml
  • ulje - 80 ml
  • brašno - 350 g
  • vanila - 2 komada
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • limun - 1 komad
  • za glazuru
  • šećer - 100 g
  • sok od limuna - 3 - 4 kašike
  • za sirup
  • voćni sok - 100 ml (od pomorandže)
  • sok od limuna - od jednog limuna
  • šećer - 75 g
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane mnogo mekana (jaja ne treba da mutite odmah nakon što ih izvadite iz frižidera, nego ih ostavite neko vreme na sobnoj temperaturi).

Nakon toga dodajte mleko, ulje i dobro promešajte.

Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i dodajte lagano u smesu od jaja. Pre nego što dodate brašno, prosejte ga. Ako nemate sito, možete koristit đevđir.

Dodajte postepeno, koristite drvenu kašiku da mutite. Mešajte dok ne postane glatko i bez grudvica.

Na kraju dodajte vanilu i izrendajte koru od limuna. Pripremite posudu u kojoj ćete peći, malo ga pospite brašnom.

Kolač pecite u sredini ugrejane rerne na 180-190 stepeni, oko 40 minuta. Prvih 15 minuta nemojte otvarati rernu.

Kad ga izvadite, dok je još topao ga izbušite Kolač čačkalicom za zube nekoliko puta, prelijte ga prethodno pripremljenim sirupom.

Po želji ga možete posuti šećerom u prahu ili da ga prelijete sledećom glazurom: u posudi pomešajte šećer i sok od limuna i mutite dok se šećer ne rastopi. Kolač je veoma svež i aromatičan.slični recepti ovde

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar