Način pripreme
U posudi se umute jaja sa šećerom u vadzušast krem. Uz neprestano mešanje se dodaju kiselo mleko i ulje.
Dodaju se narendana kora limuna i sok od limuna.
Brašno i prašak za pecivo se proseju i u porcijama se dodaju u umućenu smesu.
Testo za kolač se prebacuje u izduženi kalup za kolač, pokriven papirom za pečenje.
Borovnice se uvaljaju u brašno i rasporede se odozgo preko smese.
Kolač se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.
Kada je kolač od banana gotov, ostavlja se da se ohladi oko 10-15 minuta, nakon čega se u njemu prave rupice pomoću drvenog šiša i pomoću kašike se preliva sirupom od limuna.
On se sprema tako što se u posudi zagrevaju jednake količine soka od limuna i šećer (na preimer 5 kašika soka od limuna i 5 kašike šećera).
Kada se kolač potpuno ohladi, spreman je za serviranje.
Dekoriše se svežim borovnicama, kriškama limuna, llstićima sveže mente.
Isto tako kolač od limuna sa borovnicama može da se prelije glazurom od limuna ili belom čokoladom.