Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart sa svežim borovnicama

Tart sa svežim borovnicama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Tart sa svežim borovnicama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Postoje razlozi da se saginjete i da berete borovnice, i taj razlog se zove Tart sa svežim borvnicama"

Potrebni sastojci

  • brašno - 490 g
  • maslac - 270 g
  • belo vino - 2 supene kašike
  • voda - 120 ml, hladna
  • šećer - 3 supene kašike
  • vanilin šećer - 10 g
  • so - 1 prstohvat
  • borovnice - 300 g, sveže
  • slatko od borovnica - 4 - 5 supenih kašika
  • šećer - 120 g + za posipanje
  • vanilin šećer - 10 g
  • cimet - 1 prstohvat, po želji
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika, puna
  • prezle - 2 supene kašike
  • maslac - 25 g
  • žumanca - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu i u njega dodajte šećer, vanilin šećer, so i maslac, isečen na kockice - hladan i tvrd. Specijalnim metalnim uređajem za testa sa maslacem, sa viljuškom, ili u krajnjem slučaju rukama gnječite maslac sa brašnom dok ne dobijete mrvice.

2. Sipajte vodu i vino, takođe hladni, sipajte u delovma, nastavite da gnječite dok ne dobijete glatko testo. Dobro je da ga premesite na brašnom posutoj radnoj površini dok ne postane elastično (ne može biti mnogo elastično, sa masalcem je). Oblikujte loptu, uvijte u streč foliju i ostavite u frižideru da se stegne, 40 minuta do 1 sat.

3. Za to vreme operite i ocedite borovnice iz vode. U njih sipajte šećer, prezle, skrob, vanilin šećer i cimet po želji. Promešajte i ostavite dok se testo ne stegne. Pripremite pleh sa ivicama koje se skidaju, prečnika 28 cm.

4. Gotovo testo isecitena 2 dela - jedan malo veći od drugog. Manji deo razvucite na brašnom posutoj radnoj površini na okruglu koru, prečnika oko 3 cm, veću od prečnika pleha. Tako ćete moći da uspravite ivice.

5. Stavite koru na dno i podignite ivice. Namažite slatkom od borovnica i sipajte sveže pošećereno voće. Preko njih stavite komadiće maslaca (25 g).

6. Drugu polovinu testa takođe razvucite na tanku koru, nemojte zaboraviti da pospete brašnom radnu površinu, da se testo ne lepi.

Isecite 10-12 trakica i rasporedite ih preko borovnica, u obliku rešetke. Ako vam ostane testa, napravite duge, tanke, uvijene fitilje. kojima možete ukrasiti ivice slatkiša.

7. Umutite žumance sa 1 kašičicom ulja i 1 kašičicom vode i namažite površinu rešetke. Pospite šećerom i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta ili dok ne dobie zlatnu boju.

8. Ostavite da se ohladi pre nego što izvadite iz kalupa.

Svež, skroman i ne previše sladak tart, idealan za desert nakon obilnog jela. Ipak ljubitelji slatkog mogu staviti više šećera.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: