Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Francuska kifla od lisnatog testa sa čokoladom

Francuska kifla od lisnatog testa sa čokoladom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Francuska kifla od lisnatog testa sa čokoladom
Fotografije: marcheva14
1 / 6
21/02/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Kada je jedan recept ovako majstorski napisan, svako može da savlada izazov, i da pripremi Francusku kiflu od lisnatog testa sa čokoladom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 475 g, belo
  • kvasac - 7 g, suv
  • šećer - 65 g, kristal
  • maslac - 25 g (2 supene kašike) na sobnoj temperaturi
  • voda - 240 ml filtrirana (na sobnoj temperaturi)
  • pavlaka - 30 ml, visok procenat
  • za punjenje
  • maslac - 225 g
  • čokolada - 10 komada u fitilju (ili dupla štangla)
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad + 2 žumanca
* merne jedinice

Način pripreme

rerna - 200 stepeni

Dvaravna pleha, obložena papirom za pečenje.

U posudi pomešajte brašno, kvasac, šećer, a nakon toga dodajte i so. Dodajte maslac i vrhovima prstiju zamesite testo dok se maslac ne izdrobi i dok ne dobijete mrvice. Napravite udubljenje i sipajte vodu i mešajte širokom i ravnom spatulom, dok ne dobijete grubo test. Testo je u ovom trenutku veoma lepljivo. Stavite ga u posudu namazanu maslacem, uvijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da nadođe.

Kad testo nadođe prebacite ga na radnu površinu, posutu sa malo brašna i oblikujte pravougaonij prečnika 35/25 cm, koristite ruke i izvlačite testo. Tako kako je u pravougaonom obliku ga stavie u ravan pleh posut brašnom, pokrijte folijom i stavite u frižider na oko 6 sati ili celu noć.

Maslac od 225 g isecite na 6 delova. Nacrtajte pravougaonik na papiru za pečenje, prečnika 25/18 cm. Komadiće maslaca poređajte sa rastojanjem između, uvijte papirom kao koverat i uz pomoć tanke oklagije razvucite tačno po ocrtanom prečniku na papiru, da dobijete nešto kao ploča. Ostavite u frižideru da se stegne.

Izvadite testo koje se dovljno ohladilo i razvucite na pravougaonik, na brašnu i u sredinu stavite ploču od maslaca. Spoljašnje strane testa i maslaca treba da budu iste veličine, tj. da se potpuno uklapaju i maslac ne bude izvan testa ili obrnuto. Dužina nije toliko važna. Poklopite duge strane testa ka sredini da se spoje, ali nemojte praviti rub.

Odozgo pređite oklagijom da se poravna i učvrsti. Razvijajte oklagijom napred i nazad samo u jednom pravcu do 55/20 cm. Za vreme razvlačenja stavljajte brašno ispod testa da se ne lepi po radnoj površini, takođe za vreme razvlačenja podižite testo rukama sa radne površine (kao da istresate peškir) i na taj način se ono samo razvlači, zato što ima svojstvo da se sakuplja, elastično je.

Duge ivice savijte ka sredini, poklopite da bude kao knjiga. Ivice testa treba da budu prave i ravnomereno razvučene. Uvijte folijom i ostavite u frižideru oko 45-60 minuta. Time ste završili sa prvim razvlačenjem.

Nakon što se ohladi, ponovo ga izvadite na brašnom posutu radnu površinu, savijeni rub (gde je knjiga spojena) je sa leve strane. Razvlačite oklagijom napred i nazad ponovo 55/20 cm, savijte kao koverat i pokrijte folijom. Ostavite u frižider na 45-60 minuta. Nakon toga ste završili sa drugim razvlačenjem.

Kad se dovoljno ohladi, izvadite i ponovo razvucite na brašnom posutoj radnoj površini 55/20 cm, pokrijte folijom i ostavite u frižideru još 45-60 minuta da se dobro ohladi.

Kad bude gotovo ponovo izvadite, razvucite da bude dužine 45/23 cm i uverite se dali li može lako da se podiže rukama sa radne površine, kao da tresete i nastavite da razvlačite malo u širinu 45/30 cm. Sa time završavate treće razvijanje. Ponovo stavite u frižider 45-60 minuta.

U međuvremenu pripremite pravougaoni karton prečnika 15/9 cm, koji ćete staviti na testo i po njemu ćete seći testo za kiflu. Nožem za picu poravnajte testo po dužini.

Šablon stavite na testo i nožem za picu isecite pravougaonike. U donji deo stavite fitilj čokolade ili dve štangle, poklopite i ponovo stavite novi fitilj. Uvijte u rolat. Stavite u pleh za pečenje sa ivicom na dole i lagano pritisnite.

Premažite umućenim jajima i ostavite da nadođe 1-1.30. Pre nego što stavite u rernu ponovo premažite jajetom i pecite na 200 stepeni 10 minuta, smanjite renu na 190 stepeni i pecite još 10-15 minuta.

Napomena: Recept je inače težak za ostvarivanje, ali svaki put, bar kod mene rezultat bude dobar, dok je meni priprema francuskog korasana jednostavan recept i rezultat uvek bude predivan, istina je da ovde ima sitnica koje još uvek ne mogu da shvati.

Ukus kifle je odličan, ali ne baš uvek uspem da napravim da spoljašnje strane dobro izgledaju, tj. da se slojevi vide dobro, kao što se vidi na slikama. Pravim ih po drugi put, ali postoji još da se radi da bi dobile savršen izgled.

Zbog toga što je testo lepo kao svila, od isečaka koji su ostavi sam napravila čvoriće i ispekla ih.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: