Način pripreme
Školjke Sen Žak ponekad se nazivaju i ostrige Sen Žak, izuzetno su ukusne, lepe i efektne, a naravno i bogate korisnim mineralima i hemijskim supstancama korisnim za naš organizam. Cena im je dostupna, a načina za pripremu - mnogo, jednostavni i ukusni.
Ja vam predlažem jedan od njih, koji će sačuvati njihovu lepu ljušturu, koju možete sačuvati i nakon konzumiranja školjki, i da je iskoristite kao mini tanjir za serviranje drugih predjela.
Koristićemo zamrznute, kojih ima u ponudi samo sa donjim delom ljušture. Ostavljamo ih da odstoje oko 30 minuta ili dok se potpuno ne odmrznu.
Ugrevamo širok tiganj u koji može da stane cela količina, sa manjim tiganjem ih možete pripremiti u dva puta.
Vatra treba da bude jaka, i tek kada se maksimalno ugreje stavite školjke sa ljušturom na dole.
Stavite po malo maslinovog ulja u svaku i stavite po jedan prstohvat soli na meso. Ostavite ih da puste svoj sos i da tečnost unutra provri. Kuvamo minut-dva, u zavisnosti od veličine. Značete kada su gotove, onda kad meso od prozračne, dobije belu boju. U njemu ima i crveni deo koji postaje zasićeno crven.
Gotove školjke vadimo i ređamo na tanjir. Serviramo tople sa komadićima limuna, od kojeg se iscedi po malo u svaku školjku.
Po želji pospite sa malo bibera.
Prijatno!
Savet: Za pripremu školjki na ovaj način koristite stari tiganj, zato što ponekad sos iz ljušture izađe, i dno tiganja pocrni, pa bude teško posle da se očisti.