Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Školjke Sen Žak u ljušturi

Školjke Sen Žak u ljušturi

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Školjke Sen Žak u ljušturi
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
8 min.
Kuvanje
3 min.
Ukupno
11 min.
Porcije
4
"Pravi užitak za čula - nedoljiv predlog za poznavaoce"

Potrebni sastojci

  • školjke sen žak - 15 - 16 komada, zamrznute
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • so - po 1 prstohvat za svaku školjku
  • limun - 1 komad
  • biber - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Školjke Sen Žak ponekad se nazivaju i ostrige Sen Žak, izuzetno su ukusne, lepe i efektne, a naravno i bogate korisnim mineralima i hemijskim supstancama korisnim za naš organizam. Cena im je dostupna, a načina za pripremu - mnogo, jednostavni i ukusni.

Ja vam predlažem jedan od njih, koji će sačuvati njihovu lepu ljušturu, koju možete sačuvati i nakon konzumiranja školjki, i da je iskoristite kao mini tanjir za serviranje drugih predjela.

Koristićemo zamrznute, kojih ima u ponudi samo sa donjim delom ljušture. Ostavljamo ih da odstoje oko 30 minuta ili dok se potpuno ne odmrznu.

Ugrevamo širok tiganj u koji može da stane cela količina, sa manjim tiganjem ih možete pripremiti u dva puta.

Vatra treba da bude jaka, i tek kada se maksimalno ugreje stavite školjke sa ljušturom na dole.

Stavite po malo maslinovog ulja u svaku i stavite po jedan prstohvat soli na meso. Ostavite ih da puste svoj sos i da tečnost unutra provri. Kuvamo minut-dva, u zavisnosti od veličine. Značete kada su gotove, onda kad meso od prozračne, dobije belu boju. U njemu ima i crveni deo koji postaje zasićeno crven.

Gotove školjke vadimo i ređamo na tanjir. Serviramo tople sa komadićima limuna, od kojeg se iscedi po malo u svaku školjku.

Po želji pospite sa malo bibera.

Prijatno!

Savet: Za pripremu školjki na ovaj način koristite stari tiganj, zato što ponekad sos iz ljušture izađe, i dno tiganja pocrni, pa bude teško posle da se očisti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: