Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Sen Žak ljušturi sa guščijom džigericom

Sen Žak ljušturi sa guščijom džigericom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Sen Žak ljušturi sa guščijom džigericom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Obavezno poslužite Sen Žak sa guščijom džigericom dok su još tople i ne zaboravite belo vino. Neverovatno dobra kombinacija ukusa i pravo zadovoljstvo za čula!"

Potrebni sastojci

  • školjke sen žak - 4 komada (sa školjkama)
  • guščija džigerica - 4 fileta (debljine 1 prsta)
  • maslinovo ulje - oko 5 kašika
  • maldonska so - po ukusu
  • biber - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Prvi korak je da temeljno očistite školjke Sen Žak ako su sveže. Da biste to uradili, pažljivo ih otvorite vrhom noža.

Uklonimo jedan deo školjke i ostavimo samo onaj na koju je pričvršćeno jezgro školjke.

Dobro očistite meso školjki i operite pod tekućom vodom bez uklanjanja od ljušture.

Ako koristimo smrznute školjke, one su najverovatnije prethodno očišćene. Ostaje samo da se odmrznu, pa ih isperite, ocedite i blago osušite kuhinjskim papirom.

Zagrejte ploču ili veliki tiganj na jakoj vatri. Sipajte malo maslinovog ulja i prstohvat maldonske soli. Stavite školjke sa mesom prema dnu tiganja i kuvajte 1 minut, a zatim ih okrenite na stranu školjke i pospite maslinovim uljem. Tako kuvamo još 2-3 minuta.

Takođe zavisi od veličine školjki Sen Žak. Ako su manje, možda će biti dovoljno 2 minuta, ali za veće i deblje školjke sa više mesa možda će biti potrebno povećati vreme kuvanja.

Najvažnije je da školjke budu meke i nežne, da nisu prekuvane, tvrde i žilave, pa ih ne držite na vatri duže od 5 minuta.

U isto vreme zapecite foie gras (ili pačju džigericu). Takođe je potrebna jaka vatra i tiganj se mora prethodno zagrejati, ali bez masnoće, jer će je osloboditi sama džigerica. Ne stavljajte komade guščije džigerice u hladan tiganj, jer će umesto da se zapeče, početi da se topi.

Pecite dok ne dobiju tamno smeđu boje sa svake strane.

Stavite komad guščije džigerice na svaku školjku i poređajte ih na tanjir.

Pospite maldonskom solju i po želji sa malo bibera, ali samo džigericu.

Obavezno poslužite školjke Sen Žak sa guščijom džigericom odmah, dok su još tople, i ne zaboravite belo vino.

Neverovatno dobra kombinacija ukusa, na prvi pogled čudna. Pravo zadovoljstvo za čula!

Pročitajte i ove kulinarske finese u spremanju školjki Sen Žak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: