Način pripreme
Prvi korak je da temeljno očistite školjke Sen Žak ako su sveže. Da biste to uradili, pažljivo ih otvorite vrhom noža.
Uklonimo jedan deo školjke i ostavimo samo onaj na koju je pričvršćeno jezgro školjke.
Dobro očistite meso školjki i operite pod tekućom vodom bez uklanjanja od ljušture.
Ako koristimo smrznute školjke, one su najverovatnije prethodno očišćene. Ostaje samo da se odmrznu, pa ih isperite, ocedite i blago osušite kuhinjskim papirom.
Zagrejte ploču ili veliki tiganj na jakoj vatri. Sipajte malo maslinovog ulja i prstohvat maldonske soli. Stavite školjke sa mesom prema dnu tiganja i kuvajte 1 minut, a zatim ih okrenite na stranu školjke i pospite maslinovim uljem. Tako kuvamo još 2-3 minuta.
Takođe zavisi od veličine školjki Sen Žak. Ako su manje, možda će biti dovoljno 2 minuta, ali za veće i deblje školjke sa više mesa možda će biti potrebno povećati vreme kuvanja.
Najvažnije je da školjke budu meke i nežne, da nisu prekuvane, tvrde i žilave, pa ih ne držite na vatri duže od 5 minuta.
U isto vreme zapecite foie gras (ili pačju džigericu). Takođe je potrebna jaka vatra i tiganj se mora prethodno zagrejati, ali bez masnoće, jer će je osloboditi sama džigerica. Ne stavljajte komade guščije džigerice u hladan tiganj, jer će umesto da se zapeče, početi da se topi.
Pecite dok ne dobiju tamno smeđu boje sa svake strane.
Stavite komad guščije džigerice na svaku školjku i poređajte ih na tanjir.
Pospite maldonskom solju i po želji sa malo bibera, ali samo džigericu.
Obavezno poslužite školjke Sen Žak sa guščijom džigericom odmah, dok su još tople, i ne zaboravite belo vino.
Neverovatno dobra kombinacija ukusa, na prvi pogled čudna. Pravo zadovoljstvo za čula!
Pročitajte i ove kulinarske finese u spremanju školjki Sen Žak.