Način pripreme
Recept zahteva školjke Sen Žak sa ljušturom za koju je pričvršćeno meso. Možda ćete ih naći smrznute ili sveže, ali već otvorene i pripremljene za kuvanje (što je bolja opcija). Ako su školjke zamrznute, ostavite ih u frižideru dan ranije da se odmrznu.
Zagrejte rernu na 200 stepeni sa ventilatorom.
Mali pleh obložite papirom za pečenje i poređajte školjke koje leže u ljusci.
Poprskajte ih sa malo maslinovog ulja i pecite 4-5 minuta, dok im meso ne postane belo. Ne tražimo preplanulost jer rizikujemo da ih isušimo.
Izvadite iz rerne i premažite svaku školjku mešavinom seckanog peršuna, belog luka i maslinovog ulja.
Pospite maldonovom solju i po želji poslužite sa kriškama limuna za ceđenje.
Pojedite najbrže školjke Sen Žak pečene u rerni dok su tople, uz čašu hladnog belog vina.
Bon apeti!
Pogledajte još kulinarskih finesa u kuvanju školjke Sen Žak.