Način pripreme
1. Pripremite sirup, da bude mlak kad bude trebalo njime da prelijete kolač.
Iscedite tri pomorandže, od kojih treba da dobijete bar 500 ml soka. Ako vaše nisu toliko sočne, možete dodati još jednu ili da sipate malo vode.
Stavite sok na umerenu vatru, zajedno sa šećerom i korom jedog citrusa. Čim tečnost provri, merite dva minuta i skinite sa vatre, nemojte vaditi kore, njih izvadite neposredno pre nego što prelijete kolač.
2. Mikserom umutite maslac sa šećerom na mekan krem i dodajte jedno po jedno jaje - dok se jedno lepo ne upije, nemojte stavljati drugo. U početku smesa će izgledati kao da se presekla, ali posle će biti glatka.
3. Iscedite sok od dve pomorandže (oko 200 ml) i dodajte u smesu za kolač, zajedno sa korom jednog citrusa, fino izrendana, samo narandžasti deo. Ponovo umutite, nemojte seplašiti da će maslac da se preseče.
4. Na kraju stavite brašno, prosejano sa praškom za pecivo i promešajte drvenom kašikom dok se potpuno ne integriše. Sipajte u pleh, namazan i posut brašnom, i pecite na 180 stepeni u prehodno ugrejanoj rerni. Vreme pečenja zavisi od debljine kolača - od 20 do 30 minuta. Nakon dvadeset minuta proverite čačkalicom za zube - ako izađe suva, kolač je gotov.
5. Čim uzvadite iz rerne napravite nekoliko rupuca istom čačkalicm za zube, da bolje upije sirup. Prelijte ga preko kolača i ostavite da se lepo natopi i ohladi potpuno.
6. Krupnije izrendajte crnu čokoladu, po želji ukrasite šlagom. Ukrasite krugovima pomorandže i servirajte za desert u društvu vrele kafe.
Neka vam je slatko!