Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Tradicionalni kolač iz Brazila

Tradicionalni kolač iz Brazila

Tradicionalni kolač iz Brazila
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Plan A - idemo do Brazila da ga probamo, plan B - uzimamo recept odavde i probamo ga"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 60 ml
  • vanila - 1 komad
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • preliv
  • instant kafa - 1 komad, 3 u 1
  • kakao - 2 supene kašike
  • šećer - 3 supene kašike
  • tečna čokolada - 1 supena kašika
  • konjak - 3 supene kašike
  • za dekoraciju
  • šlag - 100 ml
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • kokosovo brašno - za posipanje
  • kafa - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu razbijemo tri jajeta. Dodajemo šećer i mutimo mikserom dok ne dobijemo belu, mekanu smesu. Dodajemo ulje, vanilu i na kraju brašno, pomešano sa praškom za pecivo.

Promešamo kašikom i sipamo smesu za kolač u mali pleh, prečnika 24-25 cm, obložen papirom za pečenje.

Koru pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, proverimo čačkacom za zube.

Izvadimo i ostavimo da se dobro ohladei. U odgovarajućoj posudi ugrejemo čašu vode, dodajemo instant kafu, kakao, šećer, tečnu čokoladu, konjak i prstohvat vanilin šećera.

Mešamo dok se ne rastopi šećer i skinemo sa vatre. Kolač stavimo na veliki tanjir i drvenim ražnjićem izbušimo na mnogo mesta. Prelijemo dobijenim sirupom uz pomoć kašike.

Umutimo pavlaku sa šećerom u prahu, na meke vrhove i ukrasimo kolač tako što glatkom stranom kašike oblikujemo vrhove. Posipamo kokosovim brašnom i sitno samlevenom kafom.

Ostavljamo u frižideru sat-dva. Isečemo i serviramo. Neka vam je slatko, kolač je odličan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: