Način pripreme
Sipajte kesice želatina u hladnu vodu i sačekajte 20 minuta da nabubri.
U maloj kaseroli ugrejte vino i šećer, mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Ostavite sa strane da se ohladi.
Želatin (liči na griz alvu) ugrejte na pari na tihoj vatri, pazite da ne provri.
Kad želatin bude gotov i postane providan sirup, sipajte ga u smesu sa belim vinom i lepo promešajte.
Oljuštite banane i isecite na krugove. Poređajte ih u posudice, malo pokvašene ili čaše, i u njih sipajte smesu sa želatinom. Pokijte folijom i stavite u frižider da se želatin stegne.
Kad izvadite žele iz posuda za desert, posudu na kratko poptopite u vrelu vodu - kad se žele ugreje odmah se odvoji od ivica.
Ako se dobro uvatilo za posudu - prostu uzmite mali oštar nož, pokvasite ga i prođite po ivicama posude. Nakon toga okrenite čašu ili posudicu na tacnu.
Žele servirajte sa listićima žalfije.
Bon apetit!