Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Paelja»Crna paelja (Paella negra de marisco)

Crna paelja (Paella negra de marisco)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k86217k1k
Crna paelja (Paella negra de marisco)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
27/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Baš kad ste pomislili da nemamo kako da vas iznenadimo i bum - neverovatna crna paelja"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 400 g, bomba
  • lignje - 500 g
  • škampi - 200 g, neoljušteni
  • sipa - 2 kesice boje od sipe ili lignje
  • beli luk - 3 čena
  • luk - 1/2 glavice
  • paprike - 1 komad, zelena
  • paradajz - 4 - 5 supenih kašika, izrendan
  • praziluk - 1 struk (za bujona)
  • šargarepa - 2 komada (za bujon)
  • maslinovo ulje - 80 ml
  • so
  • peršun - za posipanje
  • limun - 1 komad
  • ajoli - (majonez sa belim lukom) po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Ova vrsta paelje je veoma jednostavna i brza za pripremu. Tajna, kako bi bila savršenog ukusa, je u kvalitetnim sastojcima, u sofritu i bujonu.

Prvo oljuštite škampe, sve što ste skuvali će poslužiti za pripremu bujona za paelju.

Očistite lignje, sklonte oči sa pipka i izvadite unutrašnjost tubice.

Stavite oljuštene škampe u šerpu, zajedno sa prazilukom i šargarepom i prelijte obilnom količinolm vode. Stavite malo maslinovog ulja, posolite i kuvajte oko 15-20 minuta na umerenoj vatri. 5 minuta pred kraj kuvanja unutra rastvorite boju od sipe. Boja će biti intenzivno crna.

Dok se bujon kuva, u tiganju ili plehu za paelju ugrejte maslinovo ulje i prorpžite luk i zelenu papriku, sitno iseckanu. Čim omekša dodajte lignje. Pržite minut-dva i sipajte paradajz, izrendani beli luk i pirinač, prethodno opran od skroba. Pržite i njega kratko i sipajte bujon, procedite ga. Na jedan deo pirinča - 2-2.5 dela vode, u zavisnosti od toga koliko mekan želite da bude.

Nemojte preterivati sa tečnošću, zato što paelja treba da bude sa tvrdim zrnima pirinča, koja se odvajaju. Zato je idealna sorta bomba, ako vi koristite drugi, pridržavajte se uputstva na pakovanju za odnos tečnost /pirinač.

Posolite i ostavite da vri na tihoj vatri 8 minuta, nakon toga smanjite vatru da bude tiha i kuvajte još 8 minuta, dodajte i škampe, kojima je potrebna kratka termička obrada. Skinite sa vatre i pokrijte krpom još 10 minuta. Ako je ostalo tečnosti, upiće se. Ako ste koristili drugi pirinač, a ne bombu, kuvajte prema uputstvu na pakovanju.

Gotovo jelo pospite iseckanim peršunom i servirajte sa limunom i ajolijem po želji. Izuzetno ukusan pirinač sa mirisom mora, koji pleni.

Napomena:Jedna lepa paelja se priprema na specijalnom uređaju koji se zove paejero, koji ravnomerno raspoređuje toplotu po celom plehu - specijalna, niska i sa velikim drškama. Što je pleh širi i sloj pirinča tanji, jelo će biti lepše.

Na vatri je takođe predivno. Naravno mi kod nas nemamo paejero, zato je druga varijanta najbolja. Najpraktičnije je, međutim, dostupno za svako domaćinstvo je da ringli u širokom tiganju, istog prečnika kao i ringla.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: