Torta Crna mimoza

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
317891k95
Torta Crna mimoza
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 4
13/04/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
16
"Torta Crna mimoza je lagana i veoma ukusna. Može se pripremiti u manjim dozama za desert uz jutarnju kafu."

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 720
  • šećer - 300 g
  • brašno - 300 g
  • kakao - 50 g
  • vanila - 2 pakovanja
  • maslac - za premazivanje kalupa
  • espreso kafa - 1 duga
  • Za krem
  • slatka pavlaka - 300 ml
  • maskarpone - 250 g
  • šećer - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu količinu proizvoda za koru za tortu potrebna vam je velika posuda miksera i veliki kalup za torte /prečnika najmanje 24 cm/.

Umutite jaja u posudi miksera i dodajte šećer. Mutite mikserom na srednjoj brzini oko 20 minuta. Proizvodi bi trebalo da povećaju svoju zapreminu do 5 puta. U međuvremenu pripremite kalup sa zidovima koji se odvajaju tako što ćete ga namazati maslacem i posuti sa malo brašna.

Kada je smesa od jaja gotova, postepeno dodajte prosejani kakao, vanilu i brašno. Mešaju se lopaticom, rotirajućim pokretima u jednom pravcu, pazeći da smesa ne pada. Zahvata se odozdo prema gore.

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Smesa se sipa u pripremljeni kalup. Pecite 40-45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Pažljivo izvadite iz kalupa i ohladite još najmanje 4 sata pre sečenja kora. Najbolje je pripremiti dan ranije da se dobro ohladi.

Pripremite krem. Sipajte slatku pavlaku u posudu miksera. Umutite dok ne postane vazdušasta smesa. U veću posudu stavite maskarpone i šećer za krem. Umutiti žicom. Dodaje se u pavlaku. Kratko se muti. Krem za tortu je gotov.

Kafa je pripremljena i kora je isečena. Od ovog komada isecite 3 komada debljine oko 1, 5 centimetar. Ostatak se izlomi u mrvice da pospete tortu. Na sredinu pleha u koji će se stavljati krem torta stavite kašiku krema da učvrstite tortu.

Prva kora se postavlja na krem. Preliva se polovinom kafe. Odozgo premažite 1/3 krema i poravnajte. Druga kora je postavljena. Ponovo se sirupira sa preostalom kafom. Rasporedite 1/3 krema i stavite treću koru. Cela torta sa kafom je prekrivena tankim slojem preostalog krema. Pospite tortu mrvicama.

Torta Crna mimoza je lagana i veoma ukusna. Može se pripremiti u manjim dozama za desert uz jutarnju kafu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: