Način pripreme
Seme susama potopite na 6-8 sati, prelijte ga hladnom vodom, koliko da ga potpuno pokrije. Tako će se pretvoriti u hidratantnu hranu, zasićenog ukusa, koju organizam lako usvaja. Procedite, a vodu bacite.
Susam stavite u blender, sipajte čistu vodu stavite kristal morske soli, vanilu. Meljite dok tečnost ne dobije mlečnu boju.
Urme odvojite od koštica i stavite ih u blender, dodajte bananu, isečenu na komade i jednu prepuno kašiku meda. Ako volite slađe dodajte još meda ili bananu. Meljite. Ako želite možete precediti kroz finu cediljku. Ja nisamo to uradila zato što nisam želela da napitak izgubi vlakna.
Susamovo mleko sa urmama i vanilom je gotovo. Ukusno, hranljivo i korisno.
Savet: Pošto volim slatko koristila sam baš prezrelu bananu, koju sam sa potopljenim susamom stavila u frižider. Mleko, osim toga što je ispalo ukusno i aromatično, od zamrnutog voća je dobilo dodatnu svežinu.