Bonapeti.rs»Recepti»Alkohol»Liker»Liker od banane

Liker od banane

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k897
Liker od banane
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
28/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
10
"Pozovite prijatelje u goste, da ih počastite najukusnijim likerom od banane"

Potrebni sastojci

  • banane - 4 - 5 komada
  • alkohol - 500 ml (votka, beli rum)
  • voda - 500 ml
  • šećer - 400 g
  • vanila - 1 štapić
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite banane na parčiće i stavite ih u posudu, koja se hermetički zatvara. Prelijte alkoholom i ako ih ne pokriva, dolijte još - treba da su dobro prekrivene.

Stavite i štapić vanile izlomljen ili isečen na parčiće. Zatvorite posudu dobro i ostavite na tamno i hladno mesto na dve nedelje. Preporučujem da na poklopac zalepite papirić s datumom kada ste ga ostavili. Promućkajte s vremana na vreme, baz otvaranja.

2. Nakon što istekne naznačeno vreme spremite gust šećerni sirup, stavite na umerenu vatru vodu i šećer i kuvajte pet minuta od trenutka kada provri. Ostavite ga da se potpuno ohladi.

3. Za to vreme treba da procedite/filtrirajte koncentrat sa aromom banane. Za tu svrhu koristite papirne filtere, veoma finu ceiljku, filtere od mašine za kafu ili neku finu tkaninu. Ostavite da polako kaplje dok se sirup ne ocedi.

4. Pomešajte filtrirani alkohol sa šećernim sirupom, nalijte u flašu i dobro zatvorite.

Ostavite ga od 10 do mesec dana. Dobar liker treba da odstoji. Servirajte samostalno sa kockama leda ili kao sastojak u različitim koktelima.

Aromatičan i predivan liker! Nazdravlje!

Preporpuka: Prirodna boja koja se dobija je blago medena, lepa je, ali nema veze sa bojom banane, zato ako želite da ima žut odsjaj, za originalniji izgled stavite pola tubice žute poslastičarske boje dr Oetker.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti