Način pripreme
Rerna - 180 stepeni
Kalup za kolač, dobro podmazan 23/13 cm.
U posudi se pomeša brašno, prašak za pecivo i so, promešaju se žičanom mutilicom. Dodaje se maslac, isečen na kocke i izmrvi se ručnim blenderom ili prstima, pretvori se u mrvice. Dodaje se šećer, promeša se.
Polovina smese se sipa u kalup i pritiska se rukom, dok se ne poravna.
Soda se dodaje u kiselu pavlaku, ostavlja se da se aktivira, dodaje se jaje blago umućeno viljuškom, muskatni oraščić i cimet, dodaje se i ostatak suve smese od maslaca i dobro se promeša.
Sipa se preko testa u kalup, posipa se namrvljenim orasima promešanim s malo cimeta.
Peče se na 280 stepeni oko 45 minuta.
Ohladi se u kalupu oko 15 mnuta i nakon toga se izvadi na rešetku.
Ovo je recept za jednostavan jermenski kolač po ideji Ane Šakarjan i zove se Meshkengouyzov.
Beleška: Kolač je napravljen u rebrastom kalupu za kolač, ali pogodnije je da se napravi u keramičkom pravougaonom kalupu, jer je veoma krhak zbog osnove koju ima. Odlikuje se vlažnom struktrom i veoma hrskavom elegantnom osnovom.