bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Božićni keksići Lincer

Božićni keksići Lincer

Božićni keksići Lincer
Fotografije: marcheva14
1 / 2
24/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje8 min.
Ukupno28 min.
Porcije30
"Ako želite da Deda Mraz dođe u vaš dom - pripremikte aromatične božićne keksiće lincer"

Potrebni sastojci

  • bademovo brašno - 150 g
  • maslac - 220 g
  • brašo - 380 g, belo
  • jaja - 1 komad, L
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • cimet - 1/2 kašičice
  • so - prstovat
  • slatko od malina - 200 g
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni.

Dva ravna pleha, obložena papirom za pečenje.

U posudi se promešaju brašno, cimet, šećer, so i bademovo brašno.

U posudu miksera ili ručnim umutite maslac sa šećerom dok ne dobijete mrvice. Mutite sporo. Dodajte jaje, vanilu i iz tri puta dodajte i suve sastojke. Mutite na srednjoj brzini miksera, oko 3 minuta, da dobijete lepu loptu.

Izvadite testo i uvijte u foliju. Ostavite u frižderu da se ohladi najmanje jedan sat ili ostavite na jednu noć.

Kad se dobro ohladi, oklagijom razvucite na brašnom posutoj radnoj površini i isecite figure po izboru. Isečke ponovo sakupite, ostavite da se ohlade i razvucite. Polovinu figurica ostavite za osnovu, a drue isecite po sredini mannjim kalupom.

Ovako oblikovane keksiće poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje i ostavite na hladnom dok se rerna ne ugreje. To pomaže da se sačuva oblik prilikom pečenja.

Pecite na 170 stepeni oko 10 minuta ili dok ivice ne dobiju roze boju. Ostavite da se potpuno ohlade.

Ovako pripremljeni keksići mogu da stoje dugo vremena, pre nego što im stavite željeni nadev, slatko od malina, tradicionalno kod ovih keksića, pažljivo namažite donji deo keksića, a gornji deo koji je isečen, potopite u šećer u prahu pre nego što ga stavite.

Bademovo brašno možete pripremiti od oljuštenih i osušenih badema, samlevenih u blenderu. Možete zameniti i sa brašnom od lešnika, koji takođe treba da budu prethodno oljušteni i osušeni na sobnoj temperaturi ili u rerni na 100 stepeni.

Mrvice od testa možete napraviti viljuškom ili ručnim blenderom, ali ovde sam napisala kako se prave mikserom, brže je.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: