Način pripreme
Ovi previcni Lincer keksići dolaze iz Linca, dobro su poznati u celom svetu. Široko su rasprostranjeni i dobro poznati.
U početku je bila izmišnjena Lincer torta, recept je pronađen u austrijskoj opatiji davne 1653 godine. Prilikom pripreme se umesto brašna koristile mrvice orašastih prodova.
U 19. veku, Lincer torta je bila adaptirana u Lincer keksiće koje svi vole. Originalni izgled keksića predstavlja zalepljene dve polovine sa slatkom od malina i posute šećerom u prahu za kraj.
U receptu sam pokušala da napravim takav karakteristični izgled ovih keksića. Uživajte!
Pomešajte brašno, šećer, maslac, so, žumanca od jaja, vanilin šećer, rendanu koru od limuna na fino glatko testo (u ovom slučaju možete koristiti mikser sa nastavkom za testo, to bi bila prednost).
Testo delite na dva dela, uvijte u foliju i ostavite u frižideru minimum 3 sata. Zbog sadržaja maslaca testo podelite na dva dela, zato što brzo omekša van frižidera i to ga čini teškim za razvlačenje, sečenje i prebacivanje u pleh.
Nakon toga ponovo premesite, pospite radnu površinu brašnom i razvucite testo debljine 1-2 mm, na polovini kolačai secite krug u sredini ili kalupom za Lincere, zvezdice i srca.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni 6-8 minuta dok ne dobije zlatnožutu boju.
Ostavite keks da se ohladi i nanesite marmeladu ili žele od malina /jagoda/ preko celoh keksa mnogo tanko i malom kašikom.
Pospite zalepljene keksiće prethodno šećerom u prahu, aromatizovanim vanilom i stavite odozgo preko keksića sa slatkom.
Neka vam je slatko.