Način pripreme
1. Iseckajte luk na veoma sitno i zapržite ga u 6 kašika maslinovog ulja i prstohvatu soli (so je vežna jer pomaže za brže omekšavanje i u isto vreme čuva od zagorevenja). Kada postane prozračan, sklonite s vatre.
2. U avanu istucajte suvu crvenu papriku, dobro očišćenu od semenki i drške, zajedno sa čenovima belog luka i malo soli. Stavite ovu smesu u luk i zapržite 2 minuta na slaboj vatri, nakon toga dodajte šafran i alevu papriku i odmah nakon toga sipajte paradajz pire i promešajte. Pojačajte vatru na srednju i kuvajte dok se sos ne zgusne.
3. Sipajte brendi i flambirajte. Kada alkohol potpuno ispari, sklonite s vatre.
4. U odvojenoj posudi zagrejte riblji bujon. Možete da napravite domaći, a možete da koristite i kocku i po rastvorenu u vodi.
5. Prepolovite jastoga velikim oštrim nožem, uzduž i posle još jednom poprečno, kleštima polomite njegova klešta (samo ih blago prelomite, da puste svoj sok pri kuvanju, a i da vam posle bude lakše pri konzumaciji).
6. U veliku glinenu ili metalnu posudu sa drškama (duboku) zagrejte preostalo maslinovo ulje na srednjoj do jakoj vatri i ubacite jastoga. Kuvajte dok ne promeni svoju boju i porumeni, nakon toga odmah ga izvadite i sačuvajte za kasnije. Isto uradite i sa škampima, imajući u vidu da im je potrebno mnogo manje vremena (minut-dva sa svake strane).
7. U istoj posudi sa istom masnoćom, koja je već upila arome morskih plodova, sipajte pirinač, prethodno opran i blago ga zapržite, dok mešate da ne zagori.
Kada postane kristalan, dodajte u njega sos od paradajza, napravljen ranije i ponovo dobro promešajte, nakon toga nalijte bujon. Začinite solju i biberom i smanjite vatru.
8. Kuvajte 7 minuta i ubacite unutra jastoga i škampe. Nastavite kuvanje još 10 minuta. Ako želite da vam jelo bude tečnije, dodajte još malo vode. U principu treba da izgleda kao gusta supa, ali ja na primer voli da je ređe i stavljam još vode. Ukus jastoga i škampa je dosta intenzivan, tako da nema opanosti da se razvodene ukusi, ali ipak ne treba da preterujemo, da ne bude previše vodenasto.
9. Sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Servirajte porcije posute iseckanim peršunom po želji i uz čašu dobro ohlađenog belog vina.