Način pripreme
Limun se stavlja u vrelu vodu na 1 minutu, kako bi se uklonio gorki ukus iz kore. Vadi se. Ostavlja se sa strane do njegovog korišćenja.
Unapred se priprema i vrećica zeleni u gazi* - drškice peršuna, drškice celera, majčina dušica, lovorov list, zrnca crnog bibera, stavljeni u vrećicu od gaze.
Povrće se očisti.
U šerpu sa dovoljno vode se stavlja meso iseckano na kockice. Ostavlja se da provri na 3-4 minute. Skida se sa ringle i voda se baca, a meso se pere pod tekućom vodom. Pere se i šerpa. Vraća se na ringlu, dodaje se meso, glavice luka iseckane na dva, celer, krupno iseckan, limun i dodaje se buketić garni, zavezan u vrećicu od gaze, dodaje se i 1 supena kašika soli i dovoljno vode, kako bi pokrila porizvode. Ostavlja se da provri na jakoj vatri, nakon toga se smanjuje temperatura i ostavlja se da se krčka tokom 45-50 minuta. Dodaju se šargarepe, iseckane na velike komade, celer, takođe na velike komade, i ostavlja se na još 15-20 minuta na ringli.
Nakon tog vremena kuvanja, vadi se luk, limun, celer i buketić zeleni. Oni više neće biti potrebni.
Kroz đevđir/veliku cediljku se odvaja bujon, meso sa šargarepama i celer, ostavlja se sa strane.
U tiganju se zagreva 30 g maslaca, dodaju se očišćeni luk i pečurke. Prže se dok ne postanu zlatkasto-smeđi, skidaju se sa ringle i ostavljaju se sa strane.
U tiganj se dodaje ostalo po receptu maslac, dodaje se brašno odjednom i peče se na slaboj ringli, mora da ostane belo - lagane bež boje. Polako se dodaje bujon, otprilike 600 ml uz neprestano mešanje, i kuva se dok se ne dobije u potpunosti gladak sos. Nakon toga se dodaje skuvano meso, celer, šargarepe, pečurke i biserni luk.
Ostavlja se na umerenoj ringli da provri na 10 minuta uz periodično mešanje, da se ne zalepi za dno. Nakon 10 minuta se dodaje pavlake, so i biber i kuva se još 3 minute. Skida se sa ringle i dodaju se žumanca uz neprestano mešanje metalnom žicom za mućenje. Skida se sa ringle i dodaje se iseckani peršun.
Servira se sa belim pirinčem ili krompirom.
Teletina Blanket je klasični francuski recept za francuski ragu - svetlo meso (može da se koristi jagnjeće ili pileće), pripremljeno u bujonu sa aromatičnim začinima. Sos je od tzv. belog RU - vrsta sosa sa dodatom pavlakom i žumancima.
Blanketi se pripremaju takođe sa ribom ili samo sa povrćem.
Tradicionalno se servira sa belim pirinčem ili krompirom.