Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Čokoladni kolač sa prelivom

Čokoladni kolač sa prelivom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Čokoladni kolač sa prelivom
Fotografije: Teodora Ivanova Kamenova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
12
"Da li vam zvuči kao magična čarolija za ukusan desert?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 160 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 200 g
  • ulje - 100 ml
  • šećer - 170 g
  • vanila - 1 komad
  • kakao - 3 kašike, čist 100 %
  • Za čokoladni sirup
  • maslac - 110 g
  • sveže mleko - 125 ml
  • kakao - 2 kašike, 100% čist
  • vanila - 1 komad
  • šećer - 170 g
  • Za glazuru
  • bela čokolada - 75 g
  • sveže mleko - 1 kašika
  • maslac - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Umutite jaja sa šećerom i dodajte kiselo mleko, vanilu, ulje i kakao, dok ne prestajete da mutite dok se ne dobije homogena smesa;

2. Prosejte brašno s praškom za pecivo i postepeno ga dodajte u smesu mešajući blago kašikom;

3. Sipajte smesu u odgovarajuću posudu za pečenje, prethodno podmazanu, i pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta (moja posuda za pečenje je prečnika 24/16, ali ako je vaša šira, kolač bi bio tanji i vreme za pečenje bi bilo manje, proveravajte čačkalicom nakon 20 minuta).

4. Gotov kolač ostavite da se ohladi i spremite sirup, tako što prvo istopite maslac na slaboj vatri zajedno sa mlekom i šećerom i nakon toga dodajte kakao i vanilu, mešajući dobro. Kuvajte dok se blago ne zgusne i prelijte ohlađeni kolač;

5. Nakon što se blago ohladi, u maloj posudu istopite maslac za glazuru (25 g) zajedno sa kašičicom mleka, na veoma slaboj vatri. Namrvite unutra belu čokoladu i čim se i ona rastopi, rasporedite preko kolača u tankom mlazu, formirajući figure ili samo lente, da mogu lepo da se prelivaju crna i bela čokolada.

6. Pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji bar jedan sat. Nakon toga konzumirajte sa zadovoljstvom :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: