Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni Kolač»Čokoladni kolač sa prelivom od kokosa

Čokoladni kolač sa prelivom od kokosa

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Čokoladni kolač sa prelivom od kokosa
Fotografije: marcheva14
1 / 3
28/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Čokoladni kolač sa prelivom od kokosa je neodoljiv, zajedno sa šoljom kafe i dobrim društvom"

Potrebni sastojci

  • maslac - 170 g
  • čokolada - 100 g, crna kuvertura, za topljenje
  • instant kafa - 1 kašičica, nes kafa
  • šećer - 120 g
  • jaja - 3 komada
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • so
  • kakao - 1 kašičica, visok procenat
  • brašno - 100 g
  • Za preliv
  • kokos - 200 g
  • kondenzovano mleko - 340 g, slatko
  • čokolada - 120 g - crna kuvertura za topljenje
  • pavlaka - 100 ml, visok procenat
  • maslac - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Koristi se kvadratna posuda za pečenje namazana i pokrivena papirom za pečenje prečnika 20/20. Ne radi se mikserom već žičanom mutilicom.

Maslac i čokolada se istope na pari. Dodaje se pri mešanju neskafa, šećer i ohlade se.

U posudi se pomešaju brašno i prašak za pecivo, kakao kroz sito, vanila, so i sipaju se u smesu sa maslacem.

Dodaju se jaja, blago umućena u penu. Promeša se energično žicom dok se ne umuti u homogenu smesu.

Smesa se sipa u posudu za pečenje i peče se na 180 stepeni oko 30-35 minuta dok čačkalica ne bude suva.

Ohladi se potpuno na metalnoj mraži.

Preliv od kokosa: kokos se prepeče na tiganju do ne bude blago zlatast, da pusti svoje arome. Sipa se u posudu, dodaje se kondenzovano mleko i meša se dok se potpuno ne upije.

Smesa postaja trošna i stavlja se u debelom sloju preko ohlađene kore. Ostavlja se u frižideru oko 15 minuta.

Nalomljena čokolada 120 g se preliva vrućom pavlako, dodaje se i kašika maslaca. Meša se da bude homogeno.

Ostavlja se da se podesi temperatura i nakon toga se sipa preko kokosa. Zagladi se.

Čokoladni kolač se drži u frižideru oko 1 sat. Seče se na male štangle.

Čokoladni kolač sa prelivom od kokosa je gotov.

Napomena: Jedan prijatan u nepretenciozan kolač uz kafu sa jakom aromom, sa ukusom kokosa i dobre čokolade.

Smanjila sam količinu maslaca na 150 g, šećer na 100 g jer sam koristila slatko kondenzovano mleko i ta dodatna slatkoća bi bila još teža uz još šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: