Način pripreme
Predstavljamo vam jednu klasiku, naime Lava kolač. Čokoladni izazov, koji možemo da ukrasimo svežim voćem, sladoledom ili da serviramo sa sosom. Najlepše je da ostavimo nekoliko kolača u frižideru i da uvek imamo nešto čokoladno pro ruci.
Za ovaj kolač je izuzetno važno da poštujemo tačnu gramažu sastojaka, a takođe i vreme pečenja.
Rastopimo maslac, čokoladu i šećer na pari ili u mikrotalasnoj. Umutimo jaja kratko uz pomoć žice i dodajemo ih lagano u hladnu, čokoladnu smesu. Dodajemo prosejano brašno i vanilu. Mutimo dok ne dobijemo homogenu smesu, ne više.
Namažemo silikonske kalupe (možemo koristite i staklene, razume se, keramičke itd.) maslacem uz pomoć četke i posipamo brašnom, tako da se zalepi svuda.
Rasporedimo smesu u kalupe i stavljamo u frižider na oko jedan sat. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni tačno na 220 stepeni 11-12 minuta. Ako pečemo zamrznute kolača, onda povećavamo vreme 2 minuta.
Imajte u vidu da vreme može malo da varira u zavisnosti od rerne i veličine kalupa. Cilj je da brzo dobijemo koricu na ivicama, a unutra da imamo tečan centar.
Moj lava kolač sam ukrasila prelivom od malina i/ili sladoledom.