Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Svnjski ribić sa sosom od jabuka i crnim vinom

Svnjski ribić sa sosom od jabuka i crnim vinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Svnjski ribić sa sosom od jabuka i crnim vinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
33 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
2
"Neobična kombinacija - očekivano dobar rezultat"

Potrebni sastojci

  • svinjski ribić - 1 komad, ceo (oko 400 - 450 g)
  • sok od pomorandže - 50 ml, sveže ceđen
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • ruzmarin - 2 kašičice, suv
  • biber - po ukusu
  • so - 1 prstohvat
  • Za sos
  • jabuke - 1 komad, zelena, slatko - kisela
  • luk - 1 manja glavica
  • beli luk - 2 čena
  • sok od pomorandže - 50 ml, sveže ceđen
  • crno vino - 100 ml
  • maslinovo ulje - 4 - 5 kašika
  • šećer - 2 kašike
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite meso od žilica i masnoća po površini. Koristite oštar nož, da se ne naruši celina ribića. Natrljajte ruzmarinom, biberim i veoma malo soli (1 prstohvat). Prelijte većim delom maslinovog ula i sa 50 ml soka od pomorandže i ostavite da tako odstoji u frižideru bar 2 sata - što više to bolje.

2. Za sos - oljuštite i iseckajte luk, jabuku i beli luk. Zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri i zapržite prvo luk 3-4 minuta sa prstohvatom soli, dodajte jabuku sa kašičicama šećera i usitnjen beli luk. Kuvajte dok se ne dobije blaga karamel boja i dok ne omekšaju voće i povrće.

3. Sipajte pomešan sok od pomorandže sa vinom i kuvajte dok se ne zgusne i skoro potpuno ne ispari tečnost. Začinite sa malo bibera i soli, regulišući tako slatkoću sosa. Nađite vašu omiljenu notu u simfoniji slatkog, kiselog, slanog i držite se nje, stavljajući manje ili više soli.

4. Izvadite meso iz frižidera, da odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi i da se opusti, tako će pri pečenju ostati krhkije. Za to vreme pasirajte sos i uključite rernu da se zagreva do 200 stepeni na gornjem i donjem grejaču.

5. Zagrejte tiganj sa ostatkom maslinovog ulja (mala količina) na jakoj vatri i zapecite ribić sa svih strana do prijatne preplanulosti. Ne okrećite meso mnogo puta.

6. Sipajte u posudu za pečenje marinadu, u kojoj je odstajalo i stavite ga odozgo. Uvijte aluminijumskom folijom i odmah gurnite u rernu.

7. Pecite 15 minuta i izvadite, ne sklanjajući foliju. Ostavite da odstoji 5-6 minuta, a za to vreme u široki tanjir rasporedite sos.

Gotov svinjski ribić stavite preko njega i pospite po želji sa malo maslinovog ulja i krupnom ljuspastom solju.

8. Servirajte toplo i uživajte u neverovatnom kontrastu ukusa.

Beleška: Ako želite da je meso ružičastije iznutra, smanjite malo vreme u rerni. Imajte u vidu da i nakon vađenja, dok stoji 5-6 minuta, nastavlja da se kuva.

Čak je i sledećeg dana ovako spremljeno meso lepo - hladno, isečeno na tanke filete za sendvič ili meze na primer. Doduše retko se dešava da ostane je nestane još dok je toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: