Način pripreme
1. Očistite meso od žilica i masnoća po površini. Koristite oštar nož, da se ne naruši celina ribića. Natrljajte ruzmarinom, biberim i veoma malo soli (1 prstohvat). Prelijte većim delom maslinovog ula i sa 50 ml soka od pomorandže i ostavite da tako odstoji u frižideru bar 2 sata - što više to bolje.
2. Za sos - oljuštite i iseckajte luk, jabuku i beli luk. Zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri i zapržite prvo luk 3-4 minuta sa prstohvatom soli, dodajte jabuku sa kašičicama šećera i usitnjen beli luk. Kuvajte dok se ne dobije blaga karamel boja i dok ne omekšaju voće i povrće.
3. Sipajte pomešan sok od pomorandže sa vinom i kuvajte dok se ne zgusne i skoro potpuno ne ispari tečnost. Začinite sa malo bibera i soli, regulišući tako slatkoću sosa. Nađite vašu omiljenu notu u simfoniji slatkog, kiselog, slanog i držite se nje, stavljajući manje ili više soli.
4. Izvadite meso iz frižidera, da odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi i da se opusti, tako će pri pečenju ostati krhkije. Za to vreme pasirajte sos i uključite rernu da se zagreva do 200 stepeni na gornjem i donjem grejaču.
5. Zagrejte tiganj sa ostatkom maslinovog ulja (mala količina) na jakoj vatri i zapecite ribić sa svih strana do prijatne preplanulosti. Ne okrećite meso mnogo puta.
6. Sipajte u posudu za pečenje marinadu, u kojoj je odstajalo i stavite ga odozgo. Uvijte aluminijumskom folijom i odmah gurnite u rernu.
7. Pecite 15 minuta i izvadite, ne sklanjajući foliju. Ostavite da odstoji 5-6 minuta, a za to vreme u široki tanjir rasporedite sos.
Gotov svinjski ribić stavite preko njega i pospite po želji sa malo maslinovog ulja i krupnom ljuspastom solju.
8. Servirajte toplo i uživajte u neverovatnom kontrastu ukusa.
Beleška: Ako želite da je meso ružičastije iznutra, smanjite malo vreme u rerni. Imajte u vidu da i nakon vađenja, dok stoji 5-6 minuta, nastavlja da se kuva.
Čak je i sledećeg dana ovako spremljeno meso lepo - hladno, isečeno na tanke filete za sendvič ili meze na primer. Doduše retko se dešava da ostane je nestane još dok je toplo.
Prijatno!