Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Hlepčići sa kiselim mlekom

Hlepčići sa kiselim mlekom

Hlepčići sa kiselim mlekom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Super laki i super brzi - vidite kako da napravite veoma mekane hlepčiće sa kiselim mlekom i prstohvatom ljubavi"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 200 g
  • voda - 100 ml, mlaka
  • kvasac - 20 g
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • jaja - 1 komad
  • brašno od spelte - 3 kašike
  • brašno - 500 g, belo
  • sir - 100 g, namrvljen
  • žumanca - 1 komad, za mazanje
  • maslac - za mazanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac i šećer se promešaju u mlakoj vodi sa kašičicvom brašna i ostavljaju se 10 minuta da naraste smesa. Od ostalih sastojaka se zamesi srednje meko testo.

Maže se uljem i ostavlja pokriveno folijom da naraste 30-40 minuta na toplom.

Naraslo testo se podeli na 7-8 loptica. U sredinu svake se stavlja namrvljen sir, ponovo se oblikuje loptica i ređa se u namazanu široku posudu za pečenje na odstojanju.

Odozgo se sve pogačice namažu žumancem, umućenim sa kašičicom ulja i svežim mlekom. Posipaju se obilno susamom. Peče se u zagrejanoj rerni na 180-190 stepeni oko 25-30 minuta dok ne bude gotovo.

Vadi se na rešetku i maže se maslacem. Pokriva se krpom i ostavlja 2-3 minuta. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: