Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Jevrejski praznični keks Rugelach

Jevrejski praznični keks Rugelach

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2203k225
Jevrejski praznični keks Rugelach
Fotografije: marcheva14
1 / 7
24/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
20
"Jednostavno treba da ih probate, jer reči ne može da se opiše koliko su ukusni"

Potrebni sastojci

  • krem sir - 110 g
  • maslac - 85 do 90 g
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 2 kašike, ravne, kristal
  • vanila - 2 kesice, u prahu
  • brašno - 150 g
  • Nadev
  • orasi - mleveni
  • sušene kajsije - veoma sitno isečene
  • slatko od kajsija - gusto (ako je sa voćem, pasira se)
  • cimet - 1/2 kašičice
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice
  • Za mazanje odozgo
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
  • smeđi šećer - krupan, za posipanje
  • cimet - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 170 stepeni;

Dve pljosnate posude za pečenje, pokrivene papirom za pečenje.

Mikserom se umuti krem sir u krem. Dodaju se ostali sastojci i zamesi se glatko testo. Uvija se u foliju i ostavlja u frižideru najmanje na dva sata.

Ohlađeno testo se deli na dva dela i svaki se razvija na malo brašna u pravougaonik debljine oko 4 do 5 milimetara. Razvijeno testo se maže slatkom od kajsija, posipa se orasima, isečenim kajsijama na sitno, posipa se cimetom i oraščićem.

Uvija se u rolat od uže strane. Rolat treba da bude kratak i debeo, a ne dugačak i uzak.

Nožem se iseče na šajbne oko 1/2 cm, poređaju se položene u posudu za pečenje pokrivenu paprirom, na rastojanju jedna od druge.

Kolačići se mažu žumancem (blago umućenim sa svežim mlekom) posipaju se krupnim braon šećerom i cimetom.

Peče se na 170 stepeni dok se ne zarumene njihove ivice - dok ne postanu zlataste.

Beleška: Ovaj praznični keks Rugelach je jedan od obaveznih slatkiša za svaki crkveni praznik u Izraelu. Odlikuju se predivnom strukturom maslac testa i mnogo su lepi na izgled. Pre svega se spremaju za jevrejsku Hanuku i Božićne praznike, Pashu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: