Način pripreme
1. Ugrejte vodu do telesne temperature i u njoj rastvorite med i kvasac. Nemojte čekati da nadođe, dodajte lagano umućeno jaje.
2. Utečnu smesu prosejte brašno i uz pomoć miksera sa nastavcima za testo mutite 8 minuta, dodavajući lagano maslinovo ulje. Testo je veoma meko, zato bi bilo teško da radite ručni. Možete dodati po malo brašna, ali pazite da ne bude mnogo tvrdo.
3. Namažite obilno veliku posudu i prebacite testo u nju. Pokrijte streč folijom, takođe namazanom i ostavite 1 sat na toplom. Treba da nadođe mnogo i da se jasno vide izražene veze glutena.
4. Namazanim rukama izvadite /sipjate testo na brašnom posutu radnu površinu i mesite oko minut-dva. Ako se lepi, koristite špatule kojima ćete uzimati. Od mešenja treba da dobije elastičnost.
5. Podelite na 3 jednaka dela i svaki izvucite na fitilj. Upletite pletenicu i pažljivo je prebacite u duguljasti pleh, obložen papirom za pečenje. Ostavite hleb još oko sat vremena na toplom da lepo nadođe.
6. Ugrejte rernu do 170 stepeni. Namažite površinu hleba žumancem, pomešanim sa malo vode i pospite semenom maka.
Pazite da ne pritiskate prilikom premazivanja, jer je testo veoma mekano i osetljivo. Najbolje da koristite silikonsku četku.
7. Stavite u ugrejanu rernu da se peče oko 30 minuta dok ne dobije lepu boju.
8. Ostavite gotov jevrejski hleb da se ohladi na rešetku i servirajte na trpezi ovaj neverovatan hleb Čala.
Prijatno!