Način pripreme
Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa 50 g šećera na mekan sneg, posebno umutite žumanca sa 200 ml mleka i prosejanog brašna dok ne dobijete homogenu smesu.
Preostalo mleko stavite da provri zajedno sa šećerom i dodajte smesu od žumanaca, uz neprestano mešanje, kuvajte dok ne dobijete krem. Pred kraj kuvanja dodajte banane, isečene na kockice, vanilu i isečen maslac, mešajte dok se maslac potpuno ne rastvori.
Gotov krem ostavite da se ohladi, pokrijte ga streč folijom. Kad se ohladi dodajte od njega u etapama u umućena belanca, na kraju dodajte želatin, prethodno rastvoren i rastopljen na pari, dobro promešajte.
U kalup za tortu poređajte red keksa i obilno prelijte 1/3 krema, ponovo red keksa i 1/3 krema, red keksa i završite kremom.
Tortu pospite neskvikom, uvijte i stavite u frižider na jednu noć.
Mnogo, mnogo ukusna keks torta!